[PL] Warsztat m.ike'a

Jeśli chcecie pokazać swoje *ukończone* prace, to trafiliście we właściwe miejsce
Forum rules
Prosimy, abyście w tym dziale starali się zamieszczać prace i dyskusje na temat gotowych modeli. Jeśli macie fotki WIP (tzn. z przebiegu prac), to zamieśćcie je w stosownym dziale i ewentualnie podajcie link do takiego tematu w poście z gotową pracą.
Nameless
The Better Choice
The Better Choice

Re: [PL] Warsztat m.ike'a (blork)

Post by Nameless »

Mike wrote:
poszczegolne elementy wygladaja dobrze, ale nie graja jako calosc.
Więc tylko mi się wydaje że taki kontrast jest cool
poza kontrastem wazne jest zgranie kolorow. tu sie kolorki gryza.
Image
Mike

Post by Mike »

poza kontrastem wazne jest zgranie kolorow. tu sie kolorki gryza.
Wydawało mi się że czarny pasuje do wszystkiego xD
Mike rozumiem że Noby orkowe są do Twojej armii?
Początkowo miały być dla mnie ale że wakacje i na wyjazd do Belgii potrzebuje troche grosza chce sprzedać zapas figurek (pomalowanych bo na szarakach bym tylko stracił).
sea.man
Chest of Colors
Chest of Colors

Post by sea.man »

W sumie u zielonoskórych niedopasowanie kolorów jest rzeczą charakterystyczną :wink:
"Męska Muzyka"? Też uwielbiam Waglewskich, słuchasz "Magla Wagli" w Trójce?
Dokładnie. Nie wiedziałem o istnieniu tej audycji, muszę nadrobić zaległości.[/quote]
wtorek godz 19:00 - 21:00, zaległości z 3 lat możesz nadrobić tutaj: https://chomikuj.pl/Jotem3/Magiel+Wagli+ ... ski+i+Fisz :-)
miniatures painted:
2011 - 83, 2012 - 38, 2013 - 45, 2014 - 56, 2015 - 95, 2016 - 106, 2017 - 22
mahon
Super Villain
Super Villain

Post by mahon »

jak dla mnie to jest płasko i nieciekawie. wydaje mi się że często ludzie mylą "realistycznie" z "płasko".
wielokrotnie była o tym mowa: ze względu na mały rozmiar figurek konieczne jest silniejsze malowanie światłocienia niż przy postaciach w naturalnych rozmiarach. zauważ że "realistyczne" malowanie zwykle ogląda się na większych modelach gdzie światłocień tworzy się bardziej naturalnie. to samo nie sprawdza się na małych modelach, bo wymagają one sztucznego wspomagania gry świateł i cieni.

czyli może realizujesz swój plan i stylistyczne założenia, ale mi się to jakoś nie bardzo podoba. co wcale nie znaczy że miało mi się podobać ;)
-- Mahoń

Image

Back in the garage with my bullshit detector
Slawol
Perpetuum Mobile
Perpetuum Mobile

Post by Slawol »

Mike wrote:Nie mam pojęcia jak ich rozjaśnić, jedynym wyjściem jest chyba więcej cieni, bo to nie na mojego skilla :P
Nie gadaj bzdur, masz wystarczające umiejętności, żeby sobie z tym poradzić :) Zajrzyj na pierwszą stronę tematu, tam Ci pomalowałem mordę orka w fotoszopie. Kilka rozjaśnień z dodatkiem np. żółtego na kościstych miejscach i już będzie lepiej.
Pozdrawiam/Best regards
Sławomir Borysowski

Image

Let’s put a smile on that face!
Mike

Post by Mike »

mahon wrote: wydaje mi się że często ludzie mylą "realistycznie" z "płasko".
Nie mylę tych pojęć. Pancerz był z jaśniejszego koloru 2krotnie washowany ciemną mieszanką a na koniec pokrawędziowany. Do tego dojdzie suchy pigment na koniec. Zakurzony pancerz nie świeci się jak psu jajca dlatego pancerz taki "płaski". Dzięki temu że jest krągły sam odbija naturalne światło i na żywo daje radę moim zdaniem.
mahon wrote:ale mi się to jakoś nie bardzo podoba
pff :P

Zajrzyj na pierwszą stronę tematu, tam Ci pomalowałem mordę orka w fotoszopie. Kilka rozjaśnień z dodatkiem np. żółtego na kościstych miejscach i już będzie lepiej.
No wiem wiem, trochę zbyt warzywnie tam wygląda ale wiem co mam na jasno malować ;). Traktowałem ich mieszanką skull white, da greena i blood reda i chyba dobrze będzie na koniec.

Miałem dziś coś mazać ale chciałem najpierw spodkładować następne figurki (żeby mogły sobie dłuuugo schnąć). Skończyło się długą walką z ułamaną końcówką dyszy :(
Nameless
The Better Choice
The Better Choice

Post by Nameless »

to twoje figurki, ty decydujesz z ktorych rad i sugestii skorzystac. ja wg ciebie daja rade, to bierz sie za kolejne :)
Image
Mike

Post by Mike »

Cieszę się z każdej rady, zdziwiło mnie jedynie że nie gra to ze sobą. Gdyby to było IG to rozumiem.

Skończyłem podkładować kana, niestety TheYellowOne musi poczekać na żółtą farbę Vallejo. Mam czerwoną więc będzie szybszy.
Nameless
The Better Choice
The Better Choice

Post by Nameless »

ze co, u orkow kolory nie musza grac ze soba?
to ze nie maja uniformu od armaniego nie znaczy, ze beda dobrze wygladac jesli zarzucisz je roznymi kolorami. to samo dotyczy sie np. chaosu.
Image
mahon
Super Villain
Super Villain

Post by mahon »

może niespójność kolorystyczna jest w klimacie orków, ale nie spowoduje że będą dobrze wyglądać. jeśli chcesz żeby figurki się podobały komuś poza tobą - ludzie piszą ci o tym co można by poprawić. a do wprowadzania zmian nikt cię przecież nie zmusi. :P

nie wiesz jak rozjaśnić? najprościej - dodając jasniejszego koloru lub nakładając jaśniejszą warstwę na rozjaśniane miejsca. :lol:
-- Mahoń

Image

Back in the garage with my bullshit detector
Post Reply