[PL] Malunki REDAVA

Jeśli chcecie pokazać swoje *ukończone* prace, to trafiliście we właściwe miejsce
Forum rules
Prosimy, abyście w tym dziale starali się zamieszczać prace i dyskusje na temat gotowych modeli. Jeśli macie fotki WIP (tzn. z przebiegu prac), to zamieśćcie je w stosownym dziale i ewentualnie podajcie link do takiego tematu w poście z gotową pracą.
mahon
Super Villain
Super Villain

Re: [PL] Malunki REDAVA

Post by mahon »

REDAV wrote:Co do kolorów złotego NMM (znaczy się żółtego :lol: hehe) to wygląda to tak:
1. Jako baza bestial brown pomieszany z cayman green (valeyo)
2. Potem przejście do Sunburst Yelow z domieszkami czystego bestial browna.
3. No i przejście z Sunburst Yelow do Skull White.
Co do kolorów to pooglądałem ostatnio trochę prac na necie i Elfkę oraz Proroka Lolera na żywo i przyznam że może wyjście od ciemnego koloru np mieszanki czarnego z brązem było by lepszym rozwiązaniem co wy na to ??
mi tam z kolei ten NMM pasuje. nie wiem, może lekko go przeglaze'ować jakimś *bardzo* rozcieńczonym brązowym po tej ciemniejszej części?
REDAV wrote:Może będzie to brzmiało jako tłumaczenie się no ale co tam ;p. Przyznam się bez bicia że na tym modelu sobie trochę odpuściłem bo miał być raczej do armii.
Jak dla mnie to:
- tłumaczenie jako takie nie jest niczym złym. chyba na tym polega dyskusja, że ludzie odpowiadają na to, co napisali inni ;) więc możesz się zgodzić albo nie zgodzić... jak mi się ktoś tłumaczy że "nie umiem lepiej" to może liczyć na próbę pomocy, jeśli "nie chciało mi się" - to sprawa jasna, zrobił tyle ile mu się chciało, więc to nie problem braku umiejętności/wiedzy ale świadomy wybór.
- skoro do armii, to armia będzie i tak bardzo ładna. chciałbym żebym ja kiedykolwiek miał tyle cierpliwości i czasu żeby pozwolić sobie na pomalowanie armii w takim standardzie..
REDAV wrote:Przetestowałem na nim malowanie wzorków na szatach a srebrny NMM rzeczywiście jest niedopracowany. Próbowałem też pasteli aby przybrudzić szatę od dołu i niestety albo źle to zrobiłem albo po prostu nie nadawało się to do tego modelu i to spowodowało że przejścia w dolnej części płaszcza są na tyle zabrudzone że ich nie widać.
ja tam od siebie dodałbym tylko tyle, żeby na niektórych elementach mocniej podkreślić światło - np. rozjaśnienia na krawędziach pancerza i nitach terminatora...
-- Mahoń

Image

Back in the garage with my bullshit detector
Ana
Painting Mum
Painting Mum

Post by Ana »

Receptura na złoty NMM wydaje się być rozsądna.
Ja bym chyba wydłużyła miejscami partie z przyciemnianiem, tak by dojść do jeszcze głębszego cienia - odrobina czerni do mieszanki może w takich miejscach się sprawdzić (ja czadem dodaję granatu, wtedy robi się efekt zimnego złota no bo trochę się zazielenia odcień - trzeba być ostrożnym z ilością, żeby nie przesadzić. Zdecydowanie bezpieczniejsza jest czerń. A czasem dodaję fioletu, wtedy ociepla się kolor złota - tylko fiolet nie wszędzie pasuję)
Wydłużając cieniowanie sprawisz, że samej żółci będzie mniej ... to tylko moja sugestia.
Jak Ci nie podpasuje to napisz, może ktoś ma lepszy pomysł.
-- Ańa

Image
REDAV

Post by REDAV »

Receptura na złoty NMM wydaje się być rozsądna.
Ja bym chyba wydłużyła miejscami partie z przyciemnianiem, tak by dojść do jeszcze głębszego cienia - odrobina czerni do mieszanki może w takich miejscach się sprawdzić (ja czadem dodaję granatu, wtedy robi się efekt zimnego złota no bo trochę się zazielenia odcień - trzeba być ostrożnym z ilością, żeby nie przesadzić. Zdecydowanie bezpieczniejsza jest czerń. A czasem dodaję fioletu, wtedy ociepla się kolor złota - tylko fiolet nie wszędzie pasuję)
Wydłużając cieniowanie sprawisz, że samej żółci będzie mniej ... to tylko moja sugestia.
Jak Ci nie podpasuje to napisz, może ktoś ma lepszy pomysł.
Dzięki i na pewno przetestuję :D. Obecnie pracuję nad 5 Banshee ponieważ wypadało by tą jednostkę zakończyć tak więc trochę czasu upłynie zanim je pomaluję. Jak mu się przeje to mam w zanadrzu jeszcze jednego chłopka do malowania tak więc w przyszłym miesiącu coś wam zamieszczę.

Pozdrawiam,
RED
Image
REDAV

Post by REDAV »

Witam,

Dawno nic nie zapodałem tak więc przechodząc od razu do rzeczy macie tu WIP'y 3 Banshee. Pomalowałem jeszcze dwie ale u jednej nie zdążyłem zrobić gemów no i nie mają lakieru więc nie zabrałem ich do Gimiaka. U wszystkich nie zrobiłem jeszcze podstawek więc dlatego są to WIP'y.

Banshee 5
ImageClick to see full-sized image

Banshee 6

Banshee 7

Dodam też że fotki robione trochę na szybko tak więc w finałowych pracach będą na pewno lepsze.

Niestety sam zarzucam sobie że nie są tak dobre jak powinny być i jak by poskładać z dobrych elementów jedną to była by taka jaką bym chciał. Niestety odcisnęło się na nich piętno malowania 5 modeli na raz tak więc straciły na jakości.
Przy tych modelach próbowałem zastosować się do waszych rad na temat złotego NMM'u i jestem w sumie zadowolony chociaż chyba jeszcze za mało w stronę białego wyciągnąłem ten złoty (może to wina zdjęć bo w realu wyglądają na moje oko lepiej). Zastosowałem też trochę inne podejście do mieczy co było fajnym eksperymentem.

Dajcie znać jak wam się podobają :mrgreen:

Pozdrawiam,
RED
Image
Lemartes

Post by Lemartes »

Ah te banshee :) super te ich miecze beda wygladac w liczbie 10ciu!fajne, ale : wiecej kontrastu na zlocie dodaj w miare mozliwosci, staraj sie robic dokladniejsze krawedzie i fotki rob jasniejsze ;) Ale ogolnie to wygladaja swietnie :wink:
Image
REDAV

Post by REDAV »

Dzięki za rady. Dzisiaj powinienem je dokończyć a w weekend postaram się zrobić solidne zdjęcia. Na pewno zrobię też zdjęcie grupowe czyli 9 babeczek.

Następny projekt to Cynwalyjska Nova malowana na maximum jakie potrafię więc w połowie miesiąca może ją zamieszczę.

Pozdrawiam,
RED
Image
REDAV

Post by REDAV »

Witam,,

Ostatnio trochę powalczyłem z najstarszym modelem z mojej kolekcji Eldarów, a że potrzebowałem ostatnio Exarchę Dragonów z Fire Pikiem to postanowiłem go sobie pomalować. Malowanie to jeden wielki eksperyment oraz dalsze postępy i ćwiczenia NMM'u. Model w sumie ma dla mnie wartość sentymentalną ponieważ zacząłem nim zabawę w 40k jeszcze za czasów 3 edycji hehe.

Obecnie jet to bardzo późny WIP bo brakuje mu tylko gemów, małych poprawek no i podstawki. Prace nad tym modele powinienem zakończyć w przyszłym tygodniu i zrobię wtedy fotki u Gimiaka.

Ok tak więc czekam na wasze opinie :mrgreen:.

Pozdrawiam,
RED
Image
Lemartes

Post by Lemartes »

Fajny, aczkolwiek krawedzie w kilku miejscach sa za grube. Oprocz tego to widac warstwy i ogolnie fakturke nakladanej farby, bardziej chyba powinienes rozjasniac. Zloty nmm rozjasniasz tutaj bialym? Bo wyglada jakos dziwnie...albo moze poprostu wychodzisz z innej bazy niz ja ;)
Image
Gildor

Post by Gildor »

Jak dla mnie figsa bardzo fajna :) Można by pokusić się o mocniejsze highlighty na nmmie
Image
REDAV

Post by REDAV »

Fajny, aczkolwiek krawedzie w kilku miejscach sa za grube. Oprocz tego to widac warstwy i ogolnie fakturke nakladanej farby, bardziej chyba powinienes rozjasniac. Zloty nmm rozjasniasz tutaj bialym? Bo wyglada jakos dziwnie...albo moze poprostu wychodzisz z innej bazy niz ja ;)
Ano krawędzie mam do poprawy tak więc dzięki za uwagę. Niektóre przejścia zapewne jeszcze trochę wygładzę ale większość z błędów zobaczyłem dopiero na zdjęciu bo jest to spore powiększenie modelu i tak na gołe oko tego nie było widać. Pora chyba zainwestować w jakąś lupę :(. Złoty NMM oczywiście rozjaśniam białym ale muszę go jeszcze trochę wyciągnąć bo momentami jest bardziej kremowy niż biały no i wydaje mi się że te zdjęcia też w pełni tego nie oddają. W przyszłym tygodniu zakończę model to może będzie więcej widać.

Jak macie jeszcze jakieś porady co jest spartolone to dajcie znać bo każda uwaga się liczy :D.

Pozdrawiam,
RED
Image
Post Reply