[PL] water efekt

Tu możemy rozmawiać o ciekawych produktach przydatnych w naszym hobby, o tym co chcielibyśmy zobaczyć, co nam się nie podoba...
Nameless
The Better Choice
The Better Choice

Re: [PL] water efekt

Post by Nameless »

aha, MIG ma teraz takie produkty w miare niewielkich buteleczkach - do robienia kaluz/blota, zdaje sie plam oleju.
Image
Flameon

Post by Flameon »

Z tego co widze na chwilę obecną nie stać mnie na nic :P no chyba żeby ta tanią żywicę z allegro :P
Marta

Post by Marta »

Tania zywica z allegro wcale nie musi byc zla. Prawdopodobnie jedyna roznica miedzy nia a taka z andrei np jest brak nalepki "dla modelarzy" i znacznie lepszy stosunek ilosci do ceny:D
Impossible is Nothing!!
Twisted Brushes
Gildor

Post by Gildor »

Woda Czeskiej firmy Polak :mrgreen:

https://modelarski.sold.pl/product_info. ... ts_id=5680 <- sklep

https://forumtt.pl/viewtopic.php?t=631 <-recenzja

Ktoś słyszał?
Image
Slawol
Perpetuum Mobile
Perpetuum Mobile

Post by Slawol »

Marta wrote:Tania zywica z allegro wcale nie musi byc zla.
To się okaże niedługo ;)
Dzisiaj do mnie dotarła ta żywica z Allegro, wczoraj zamówiłem... Szybko... I oczywiście od razu zacząłem się bawić. Podobno żrące toto, ale uważałem.

Enyłej - wymieszałem sobie w stosunku mniej więcej 2:1 (żywica i utwardzacz), machnąłem sobie szybką podstawkę na nasadce od spraju i owinąłem taśmą izolacyjną - nie znalazłem takiej elastycznej, a dwustronna techniczna była za droga... Okleiłem sobie taśmą naokoło i zalałem mieszanką. Zobaczymy, co wyjdzie, na razie sobie stoi i nie ruszam. Mam resztkę w pojemniczku, to sobie będę kontrolował konsystencję. Oczywiście może być trochę koślawo i krzywo, bo i ścianki pokrywki są zaokrąglone pod taśmą, ale chodzi o efekt grubości.

Posypałem też jedną powierzchnię paprochami i patyczkami, zatopiłem także gałązkę. Zobaczymy, co z tego będzie...
ImageClick to see full-sized image

A tutaj mam testy lakieru Humbrol i efektów Vallejo - sztuczna woda na tej okrągłej podstawce, a Still Water na tej kwadratowej.
ImageClick to see full-sized image

Lakier Humbrol nadaje się do... Lakierowania gemów, krwi albo tylko do mokrej ulicy i te zacieki to właśnie lakier. To granatowe to stary test Humbrola z niebieską farbą. Papka. To po prawej, białe - to już na wpół przezroczysta woda Vallejo. Przy podstawce jest jeszcze mlecznobiała, ale tak już "przezroczyścieje", znaczy się robi się przezroczysta. Sztywna w miarę, ale elastyczna i na siłę da się ciągnąć i rwać. Modelowałem sobie zapałką i ostrzem skalpela, żeby imitować takie fale... Fotki szybkie, ale zrobię lepsze przy dziennym świetle najwyżej na koniec. Coś tam widać na razie. Robiłem to wczoraj, więc już zastygło w sumie...

Natomiast jeśli chodzi o Still Water - jedna warstwa to cienka folia po zaschnięciu - z prawej strony podstawki. Podważyłem sobie nożykiem (to białe w kąciku), żeby sprawdzić. Ale jak jest zalane, to widać efekt głębi nieźle. Natomiast z lewej zalałem dwie warstwy i tam, gdzie jest więcej miejsca - woda się zapadła (widać taką "czarną dziurę"), ale tam, gdzie jest szczelina na figurkę - jest sztywno, bo chyba nie ma miejsca, żeby się "rozlać", więc ciasno zastygło, choć też troszkę się zniekształciło. Kilka godzin i można popukać w powierzchnię.

Takie krótkie testy. Podsumowując:

- Still Water jako kałuże i bajorka oraz małe dołki z wodą, ale trzeba kilka razy zalać,
- Transparent Water - świetna masa do robienia fal, rozbryzgów itp.
- Translux z Allegro - okaże się jutro, jak sobie sprawdzę ;)
Pozdrawiam/Best regards
Sławomir Borysowski

Image

Let’s put a smile on that face!
mahon
Super Villain
Super Villain

Post by mahon »

dzięki! czegoś takiego było trzeba :)
czekam na jutrzejsze wyniki.

tę transparent water mamy też i rzeczywiście się nadaje - taki majonez do robienia wody :D
-- Mahoń

Image

Back in the garage with my bullshit detector
Marek

Post by Marek »

Uzywam Vallejo Still Water od jakiegos czasu, ale nigdy nie robilem czegos takiego jak przezroczysty blok typu dno jeziora. Uzywalem jej raczej jako wlasnie bajorek i kaluz i dziala calkiem niezle. Trzeba tylko uwazac na jedna rzecz: jak sie nia zaleje cos co jest przyklejone pionowo lub w miare pionowo, po zastygnieciu to cos moze zostac przesuniete. Mialem tak kiedys, ze ulozylem sobie scenke ktora miala sie dziac na bagnach. Figurki byly dosc precyzyjnie ustawione, ale po zalaniu woda jedna z nich, ktora sie miala opierac na drugiej, zostala wyprostowana. I juz teraz to sie z tym niewiele da zrobic :( Podobnie dzialo sie z "sitowiem", ktore bylo poprzyklejane w ladnych kepkach a pozniej sie rozlazlo.
*** de gustibus non est disputandum ***
Flameon

Post by Flameon »

a to ciekawe, może water effect rozpuścił klej? Sławol czekam na efekt z niecierpliwością :)
Marta

Post by Marta »

W filmikach o uzywaniu wody woodland scenics jest info zeby przyklejac rozne rzeczy, ktore beda w wodzie tym preparatem do robienia wodospadow. Moze wiec cos jest w tym, ze woda wchodzi w reakcje z klejem?

linkzor:
https://woodlandscenics.woodlandscenics. ... /PourWater
(o ile dobrze pamietam jest to tez w jednym z linkow podanych przez Slawola w temacie z tutkami wodnymi)
Impossible is Nothing!!
Twisted Brushes
Slawol
Perpetuum Mobile
Perpetuum Mobile

Post by Slawol »

Marta wrote:W filmikach o uzywaniu wody woodland scenics jest info zeby przyklejac rozne rzeczy, ktore beda w wodzie tym preparatem do robienia wodospadow. Moze wiec cos jest w tym, ze woda wchodzi w reakcje z klejem?

linkzor:
https://woodlandscenics.woodlandscenics. ... /PourWater
(o ile dobrze pamietam jest to tez w jednym z linkow podanych przez Slawola w temacie z tutkami wodnymi)
Wydaje mi się, że tu chodzi o to, żeby przezroczystym żelem coś przykleić, by nie było widać... Właśnie miejsca klejenia. Podczas zastygania robi się przezroczysty i nie widać nic. A jeśli chodzi o reakcję z klejem - tego to ja akurat nie wiem, ale też sprawdzę - dobrze, że powiedziałaś.

@Marek - potwierdzam! Na chwilę obecną mam gęstą maź, ciągnie się jak GS, a i te paprochy się poprzesuwały na brzeg podstawki. No to czekamy dalej... Reszta w pojemniczku jest już dość sztywna, ale tam było tego mniej, więc pewnie szybciej zastygło, a na testowej podstawce jest tego więcej i tak samo jak duża warstwa szpachlówki - potrzebuje więcej czasu chyba... No bo proporcje są raczej dobre, odmierzyłem w miarę równo :think: No nic, jeszcze do jutra zostawię, zobaczy się. Na razie mamy ok. 24h.

Myślę, że w trakcie "wiązania/zastygania/odparowywania" trochę się zmienia objętość tej mazi i przez to wszystko to, co jest w niej zatopione - rusza się razem z nią ;) Dołożyłem trochę papierków na powierzchni - też się poprzesuwały, a gałązka zatonęła przez noc, musiałem ją wyciągnąć. Jeśli coś nie jest przyklejone mocno do podłoża - to na pewno nam się przesunie w trakcie zastygania. A jeśli chcemy coś wrzucić - to trzeba poczekać, aż trochę zgęstnieje i wtedy się lepiej na powierzchni utrzyma, a i woda nie jest już wtedy taka rzadka, ale jeszcze wystarczająco się klei, żeby złapać dodatki.

No i tyle z moich dzisiejszych obserwacji :) Czekamy do jutra...
Pozdrawiam/Best regards
Sławomir Borysowski

Image

Let’s put a smile on that face!
Post Reply