[PL] Ogre Hunter

Jeśli chcecie pokazać swoje *ukończone* prace, to trafiliście we właściwe miejsce
Forum rules
Prosimy, abyście w tym dziale starali się zamieszczać prace i dyskusje na temat gotowych modeli. Jeśli macie fotki WIP (tzn. z przebiegu prac), to zamieśćcie je w stosownym dziale i ewentualnie podajcie link do takiego tematu w poście z gotową pracą.
Post Reply
Marek

[PL] Ogre Hunter

Post by Marek »

Dzien dobry wszystkim!

Po pierwsze witam wszystkich Forumowiczow, jako ze jest to moj pierwszy
post. Licze, ze podzielicie sie ze mna swoim doswiadczeniem komentujac
moje prace.

Po drugie, przepraszam za jakosc zdjec, ale nie jestem w
tym dobry. Mimo wszystko mam nadzieje ze cos sie na nich da zobaczyc.

Po trzecie, przedstawiam moja pserwsza probe zrobienia samodzielnie
podstawki. Wyszlo jak wyszlo, z czasem bedzie lepiej. Co do malowania,
to na razie lepiej nie umiem, ale nie szykuje sie na zadne zawody :) Tez
prosze o rady.

ImageClick to see full-sized image

Marek
przemosz.

Post by przemosz. »

Witam Cie bardzo serdecznie!
Niestety co do komentarza to musisz poczekac na kogos innego ( mam urwanie glowy ze sprawami zawodowymi).
Tak na szybko : wiecej cienia i rozjasnien.
pozdro
Demi_morgana
Chest of Colors
Chest of Colors

Post by Demi_morgana »

witamy na ORP COFC :D
jak juz przemosz napisa?? zdecydowanie brakuje cieni - szczeg??lnie na niebieskich cia??kach; poza tym mysle ze modelom nie zaszkodzi??aby zmiana lakieru na matowy :)
Image

Hobby blog

Katoliku uważaj!
Marek

Post by Marek »

To mo??e ja ju?? standardowo, ??e "na ??ywo to ona trochÄ? inaczej wyglÄ?da" :) ale
zgadzam siÄ? co do cieni. One mi wysz??y i zawsze wychodzÄ? do??Ä? subtelne, delikatnie m??wiÄ?c. Nawet jak co?? mocniej rozja??niÄ?, to p????niej to zamalowujÄ? bo mi za bardzo ??wieci i siÄ? nie podoba.

Co do lakieru, to niestety co?? sknoci??em. To jest p????mat, ale chyba za grubo na??o??ony, bo po wyschniÄ?ciu bardzo sie nasyci??y i zla??y kolory. Nie m??wiÄ?c o tym ??e siÄ? zaczÄ??? nie??adnie ??wieciÄ?.

DziÄ?ki za rady. Za jaki?? czas wrzucÄ? jeszcze kilka fotek innych modeli, nie polakierowanych, to mo??e mi pomo??ecie je wyko??czyÄ?.
mahon
Super Villain
Super Villain

Post by mahon »

Czesc,

Przejde od razu do rzeczy: Widac ze opanowales najwazniejsza rzecz, czyli starannosc i schludnosc. Oznacza to ze mozesz isc dalej. Teraz musisz osmielic sie do ostrzejszego swiatlocienia.
Poniewaz figurki sa nieduze, gra swiatla nie jest na nich tak wyrazna jak na rzeczywisctych postaciach, wiec troche trzeba ja podkreslic cieniowaniem i rozjasnianiem.
Zwykle wydaje sie (zwlaszcza poczatkujacym malarzom) ze wszystko jest OK, ale bardziej doswiadczeni malarze zauwazaja i zwracaja uwage ze cienie trzeba troche poglebic a swiatla troche wyciagnac.
I maja racje... Tak naprawde samo nalozenie barw to dopiero "pokolorowanie" figurki, ale prawdziwego uroku dodaje dopiero porzadne wycieniowanie.

Moj rada: wiecej smialosci. Pocwicz odwazniejsze przejscia - pociagnij je nawet od czerni do bieli - nawet jesli tylko w ramach treningu. Bo tak naprawde to podstawowa rzecz jaka moglbym poradzic komus kto na tyle nauczyl sie juz malowac.

Poza tym ten polysk nie pomaga zdjeciom...
-- Mahoń

Image

Back in the garage with my bullshit detector
Post Reply