[PL] Umpa i jego wypociny...

Jeśli chcecie pokazać swoje *ukończone* prace, to trafiliście we właściwe miejsce
Forum rules
Prosimy, abyście w tym dziale starali się zamieszczać prace i dyskusje na temat gotowych modeli. Jeśli macie fotki WIP (tzn. z przebiegu prac), to zamieśćcie je w stosownym dziale i ewentualnie podajcie link do takiego tematu w poście z gotową pracą.
umpa

Re: [PL] Umpa i jego wypociny...

Post by umpa »

@Kacper - a jakże ale poczekam na świerze ;) poza tym nie pasują mu ;)
Teraz zas jak zwykle po przerwie... no bo jakby to mogło być inaczej... przy tej o to pannie sobie obecnie dłubie, przy okazji poprawiam Saito i co jakiś czas wrzucam pare warstewek na ninja sniper (wszystko z Infinity)
No to fotki, niewiele jest do skomentowania ale to zawsze coś:
ImageClick to see full-sized image

@Maru jesli będziesz miał chwilę to wypowiedz się proszę na temat fotek, no i co i jak ewentualnie poprawić, żeby było lepiej :) jakby co aparat to Nikon Coolpix S1

Pozdrawiam
Maru
Camera Expert
Camera Expert

Post by Maru »

@Maru jesli będziesz miał chwilę to wypowiedz się proszę na temat fotek, no i co i jak ewentualnie poprawić, żeby było lepiej jakby co aparat to Nikon Coolpix S1
wiem że to nikon s1 - nie usunąłeś meta danych z plików :) (i dobrze boi tam sa parametry ustawień aparatu:) )

zabrałeś sie za Asure :)

co do fotek ... sczeże ci powiem że specyfikacja S1 jest jakaś mocno tajna .. czego nie czaje .. np nie wiem co to jest Flasz mode 16 ... (i w cholerę nie mogę żnaleść tego w specyfikacji ) robiłeś fotki z flaszem ??

teraz tak twoje fotki są prześwietlone o jakieś 15 ~20 procent
robiłeś z flaszem czy z lampka ?? (jak z lampka to z jaka / czy mała dyfuzor - jak najwięcej danych to wtedy będę mógł pomóc)
poza tym fotka jest lekko przechylona w Magenta ..ale to nikon (cały czas podtrzymuję opinję ze nikony to świetne aparaty .. od 3,5k za body )

masz w nim możliwość wymuszenia wyższej przysłony bo w specyfikacji i wynika mi że masz do 8 F ... ale fotki są cyknęte na 3f
(może być i tak że on ma do 3f .. a 8 z ręcznym dostrojeniem naświetlana ... ale nie wiem jak napisałem dane tego aparatu sa jakieś tajne przez poufne
udało mi sę ustalić że majstrowali przy MP ... i inaczej ma podane a inaczej rzeczywiste .. więc może cos pogrzebali głębiej _)

to co muszę wiedzieć by ci coś powiedzieć sensowego w stylu "zrób to i to a będzie lepiej "

jakie było oświetlenie
jak to jest z przysłoną (czy jest możliwość manualnego wymuszenia większej ) - masz cos pod nazwa programowany AV .. w cholerę nie wiem co to (moze wlaśnie to )

o masz fajną funkcje w aparacie - regulację jasności wyświetlacza - czyli to o czym pisałem gdzieś tam :)
"GOOD RACK CAN MAKE A DONKEY ATTACK LION"
https://maru.worldblogcafe.com/
Image
umpa

Post by umpa »

@ Maru
Dzieki za odpowiedź, więc zdjęcia robione bez flesza przy lampce a w sumie to przy dwóch wyposażonych w świetlówki osram dulux 11W/840 Cool White, bez dyfuzorów.
W sumie nie wiem zabardzo gdzie tu szukać tego z wymuszeniem większej przesłony :/
Btw co to jest "AF assist" ?
Maru
Camera Expert
Camera Expert

Post by Maru »

cuz AF assist a właściwe AF assist lamp jest to dioda doświetlająca obiekt na który próbujemy złapać ostrość by Auto fokus ja złapał przydatne przy słabym oświetleniu

a to do robienia fotek odsuń bardziej lampki albo zmajstruj sobie dufuzor na nie (papier śniadaniowy - biały , kalka kreślarska ) powinno rozwiązać problem z płaskością zdjęć

:)

jak nie pomoże będziemy kombinować dalej ale dość często proste rozwiązanie jest właściwe :)
Image
mahon
Super Villain
Super Villain

Post by mahon »

papiery śniadaniowe często kaszanią kolory. kalka kreślarska jest lepsza z tego co pamiętam z moich poszukiwań, ale może czasy się zmieniły?
-- Mahoń

Image

Back in the garage with my bullshit detector
Maru
Camera Expert
Camera Expert

Post by Maru »

nie nie zmieniły :) problem polega w znalezieniu białego papieru śniadaniowego a nie jakiegoś kolorowego
poza tym mogą być kawałki PCV i rzeczywiście najlepiej takie z kanistra na wodę utlenioną z stacji benzynowej (taka 6 kontna butelka) - bo są białe ... bo te na zwykłą wode to sa bursztynowe po podświetleniu ... no zxawsze można kuić cos takiego w wklepie foto albo w wklepie oświetleniowym
Image
Ana
Painting Mum
Painting Mum

Post by Ana »

a ja czekam na WIP'y modelu (figurka jest w moim guście) :roll:
-- Ańa

Image
umpa

Post by umpa »

Taki o mały update :)

Bawiłem się ze zmianą barw w skalę szarości... cóż póki co to tak tość mizernie ;)
Pozdrawiam!
kacpero

Post by kacpero »

bardzo ladnie sie zapowiada nmm tylko nie wiem czy kontrast nie jest jeszcze za maly..
Stop competing with others. Start competing with yourself.
Image
Gildor

Post by Gildor »

Fajny model, ciekawie wygląda szmatka.
Image
Post Reply