[PL] Warsztat ARBAL'a

Miejsce na prezentację i omawianie modeli, nad którymi ciągle pracujecie.
Forum rules
Prosimy, abyście w tym dziale starali się zamieszczać prace i dyskusje na temat nie ukończonych modeli. Jeśli macie fotki gotowych prac, to zamieśćcie je w stosownym dziale i ewentualnie podajcie link do takiego tematu w poście z WIPami.
Marta

Re: [PL] Warsztat ARBAL'a

Post by Marta »

ARBAL wrote:Siedze i myśle co tu jeszcze poprawić.
Chce ją jakos ubrudzic bo rękawice ma napewno za czyste i pancerz...
Piedestał jeszcze nie zrobiony.
chce tą czerwień jakoś poprawić.
Jak dla mnie to tutaj wszystko wyglada jak nalozony kolor bazowy i niewiele wiecej. Zapewne bedziesz sie tlumaczyl jakoscia zdjec, ale ja tutaj na chwile obecna nie widze zadnego cieniowania, oprocz paru dziwnych plam na szyji i czerwonych rekawach:(
Panowie wczesniej zaprezentowali porzadny wyklad na czym polega malowanie popiersi, wiec nie ma sensu zebym sie powtarzala. Wrzuce Ci tylko fotki kilu pocycow z Euro, zebys zobaczyl jak ludzie wyciagaja kontrast na twarzy i nie tylko. Nie wierze, ze patrzac na prace na tych zdjeciach i swoje nie zobaczysz roznicy.

ImageClick to see full-sized image
ImageClick to see full-sized imageImageClick to see full-sized image

peace

'eM
Impossible is Nothing!!
Twisted Brushes
ARBAL

Post by ARBAL »

Dzieki Marta za tego "klapsa" :)
Prace zacne, niesttey styl części z nich mi sie nie podoba (z całym szacynkiem dla artysty). Świetnie, że je tu pokazałaś ale przyrównałaś mnie do poziomu, którego pewnie nigdy nie osiagnę :)

Wprowadziłem troche poprawek, przy plamach na twarzy i w innych miejscach zgodnie z uwagami :)

Image
Marta

Post by Marta »

Zle mnie zrozumiales. Ja Cie do nikogo nie porownuje. Pokazuje Ci Tylko jaki kontrast mozna osiagnac na popiersiu. I do jakiego nalezy dazyc. Wbrew pozorom w malowaniu mniej liczy sie talent, a bardziej zmudne doskonalenie technik. No moze nie mniej... ale oba aspekty sa rownie wazne (spytaj Bohuna jakie ma na ten temat zdanie).
No ale jezeli z gory zakladasz, ze takiego poziomu nie osiagniesz, lub (jak sam pisales) Szkoda Ci tyle czasu poswiecic na model, no to trudno, twoj wybor. Ale nie wymagaj od bliznich, zeby nie dostrzegali tego co moze na danym modelu byc zrobione lepiej.

Dla mnie osobiscie to malowanie ktore przedstawiles tutaj jest slabe.brak kontrastu, nieprzekonujacy brudzing, znow niedopieczona kluska na twarzy i slabe, matowe wlosy, wygladajace jak posypane popiolem. Nawet z broni moznaby wycisnac duzo duzo wiecej.
Nie podoba mi sie. A szkoda, bo to jedno z pierwszych malowan tego pocyca, I nie sadze zeby mu zrobilo dobra reklame w srodowisku. A sam model, jak pisal Slawol ma duzo potencjalu...

Peace

'eM
Impossible is Nothing!!
Twisted Brushes
Slawol
Perpetuum Mobile
Perpetuum Mobile

Post by Slawol »

Ano ma potencjał, ma. Już sam rzeźbiarz pokazuje u siebie w temacie co nieco :)

A tu jeszcze dla Ciebie ARBAL coś takiego - pewnie znasz, bo jesteś na P&P, ale ja niedawno zauważyłem. Bardzo naturalna i niesamowicie realistyczna twarz. Nie wklejam zdjęć, bo są duże i wystarczy już tutaj:

https://www.puttyandpaint.com/projects/1842

Zresztą Twoje popiersie Ithandira na CMON jest bardzo pozytywnie komentowane, więc głowa do góry! :)
Pozdrawiam/Best regards
Sławomir Borysowski

Image

Let’s put a smile on that face!
ARBAL

Post by ARBAL »

Nie poddaje się i cisne kolejne popiersie.
Wpadły mi w rece modele od Yedharo Models:

Na zdjęciu poniżel:
- skóra na klacie zrobiona tylko aerografem, generaleni tn element skoczony w 90%
- chełm, chyba skończony, true metallics, sa na nim nawet niebieskie pigmenty :)
- reszta to kolory bazowe

Image
Nameless
The Better Choice
The Better Choice

Post by Nameless »

tez mam 1 model od yedharo, rewelacyjna jakosc.

metale mi sie podobaja, choc chyba zbyt zniszczone jak na ciagle aktywnego wojownika, co chyba o sprzet dba :)
Image
ARBAL

Post by ARBAL »

Ale tak jest efektowniej :)
Image
Slawol
Perpetuum Mobile
Perpetuum Mobile

Post by Slawol »

Ło! Niesamowity skok poziomu :clap:

Na razie skóra jest gładką bazą, brakuje tutaj jeszcze przebarwienia do cienia. Niech te 10% zawiera ten cień, OK? I domalowanie brzucha i twarzy ;) Skoro łatwiej i szybciej malować aerografem, to teraz przyjrzyj się, ile czasu musiałbyś to robić pędzlem. I tak niestety trzeba, żeby był taki kontrast. Ale liczy się efekt.

Hełm jest za to świetny! Napatrzeć się nie mogę. Nie wiem, czy ten sznureczek/rzemyk to także wciąż kolory bazowe, ale jest trochę słabszy. Popraw, wygładź.

W ogóle to widzę, że kopiujesz malowanie pudełkowe i jak na razie idzie Ci fantastycznie. To bardzo dobry sposób do nauki - przenieść dokładnie te same efekty na swój model, a i to nie zawsze jest takie proste. Zrób całość tak, jak na zdjęciu nawet w 90% i będę bił brawo na stojąco. Jesteś na dobrej drodze, tylko zmuś się i nie spiesz. Zobaczysz, że warto.

No i dobrze, że dajesz duże zdjęcia, można dokładnie zobaczyć, co i jak :)

P.S. Jak tak dalej pójdzie, to będziesz mógł wystawić kolekcję tematyczną na jakimś konkursie :)
Pozdrawiam/Best regards
Sławomir Borysowski

Image

Let’s put a smile on that face!
quidamcorvus

Post by quidamcorvus »

Świetny hełm :clap:
Image
ARBAL

Post by ARBAL »

Dzieki, no mam już sporo ze SParty a w planei jeszcze jedno popiersie i figsa 54mm.
Dzisiaj zrobiłem foto w dziennym świetle.
Większość to ciągle baza.
Pracuje nad czerwienią ale to nie jest proste. Odkryłem, że inkami Vallejomożna fajnei nasycać czerwień, rozjasnienia tez robię żółtym inkiem. Ostatecznei płaszcz przybrudze mocno pigmentami. ale brajue jeszcze na czerwieni kontrastu. Na wszystkim jest blacklining żeby kontrast jeszcze był większy.
Image
Post Reply