[PL] Warsztat ARBAL'a

Miejsce na prezentację i omawianie modeli, nad którymi ciągle pracujecie.
Forum rules
Prosimy, abyście w tym dziale starali się zamieszczać prace i dyskusje na temat nie ukończonych modeli. Jeśli macie fotki gotowych prac, to zamieśćcie je w stosownym dziale i ewentualnie podajcie link do takiego tematu w poście z WIPami.
Slawol
Perpetuum Mobile
Perpetuum Mobile

Re: [PL] Warsztat ARBAL'a

Post by Slawol »

@Demi, spróbuj tego Pelikana, z którym kiedyś był tutorial na MV.

A od siebie polecam popróbować klej typowo modelarski - Revell Contacta w tubce takiej wąskiej. Strasznie się ciągnie i śmierdzi, kiedyś tutaj komuś też mówiłem, że można z niego pajęczynę zrobić. Istnieje na rynku bardzo długo, tak samo zresztą, jak firma. Dawno temu się tym bawiłem :)
Pozdrawiam/Best regards
Sławomir Borysowski

Image

Let’s put a smile on that face!
ARBAL

Post by ARBAL »

Dokładnie Slawol użyłem Pelikana, pisałem że to robiłem sposobem MV :)
Klej Revell mam... mówisz, że działa to tak samo? Muszę sprubować
Image
Slawol
Perpetuum Mobile
Perpetuum Mobile

Post by Slawol »

Nie wiem, czy tak samo, nie robiłem Pelikanem nigdy, więc nie mam porównania w 100%, a klejem bawiłem się dawno i tyle zapamiętałem. Dość szybko robi się taki nitkowaty i "suchy" w małych ilościach (chyba że po latach chemię zmienili i dzisiaj inaczej to już wygląda) i wtedy osiada jak pajęczyna właśnie i zastyga. Nie wiem tylko, czy takie paprochy się porobią, ale pojedyncze nitki powinno się udać zrobić.

Sam muszę sobie to przypomnieć, bo nie chcę nikogo wprowadzać w błąd :)

Klej polimerowy też szybko robi się nitkowaty, to akurat wiem na pewno, bo sprawdzałem, ale bardziej nadaje się chyba do flaków, niż do suchej pajęczyny.

P.S. A Pelikana można kupić o tu:
https://www.swiatartysty.pl/index.php?pa ... Itemid=180

P.S. 2
Aha, wypadałoby coś o Twojej pracy powiedzieć :D

Pajęczyny są rewelacyjne, ale widzę, że obsiadły wszystko, co się dało :D Może następnym razem po prostu sobie wydziel pudełko do psikania, a niektóre elementy zamaskuj ;) Model na razie ma bazowe kolory i za wiele powiedzieć nie mogę, ale czekamy, co tam dalej zmalujesz. Tron na razie zbyt jednolity i trochę nudny.
Pozdrawiam/Best regards
Sławomir Borysowski

Image

ARBAL

Post by ARBAL »

Na pomysl z odseparowaniem czesci modelu kartonikiem już tez wpadłem, bo miałem pajęczyny w całym pokoju :) Klej polimerowy to inna bajka , pajeczyny beda ale nie tak realistyczne jak te z Pelikana już testowałem. Klej Revell zapodawales tez do aerografu?

Co do malowania, tron taki juz pozostanie. Ni echaielm sie bawic w żadn emarmuty itd... sa porobione zacieki 3 odcieniami, przybrudzenia. Może n akońcu jeszcze dodam troszkę kurzu.

Conan mial fotke robiona na szybko bezposrednio pod mocnym odswietleniem, wiec kolory sa przekłamana. Generalnei na nim to juz tylko chce rozjaśnić skin tylko jego i przyciemnić lekko włosy.

Bawiłem się też troszke metalimami na mieczu bo zawsze mówiłeś chyba, że moje metaliki sa nudne :)

Co jeszcze byś zmienił?
Image
Slawol
Perpetuum Mobile
Perpetuum Mobile

Post by Slawol »

Chyba się nie do końca zrozumieliśmy, może źle się wyraziłem :) Z tym klejem to chodziło mi dokładnie o to, że można ponaciągać i porobić niteczki, ale nie wiem, czy taką mgięłkę uda się wykombinować. Aerografu to ja wtedy na oczy nie widziałem, jedynie w gazetach. Poza tym to klej, a nie lakier, więc nie wiem, czy po rozcieńczeniu (ba, nawet sam nie wiem, czy się da czymś i jak to zrobić) uda się taki efekt uzyskać. Sam to robiłem starą szczotką, tj. zużytym pędzlem i wtedy jak chwycisz z jednego miejsca lekko gęstniejący klej, to się ładnie zacznie rozrywać i można ponaciągać na dioramce i zostawić do wyschnięcia. Sam pod wpływem grawitacji powinien osiąść i dać ciekawey - moim zdaniem - efekt. Ale oczywiście ilu ludzi, tyle sposobów, ważne że jest urozmaicenie.

Co ja bym zmienił? No sporo... Poza tym zdjęcia zdjęciami, ale za każdym razem nie możemy rozmawiać w ten sposób, że dostajesz uwagi i mówisz, że to zdjęcia. Coś trzeba z tym fantem zrobić, bo tak to puste gadanie będzie - nasze i Twoje. My nie widzimy tego, co tam jest, Ty nie możesz nam jakoś przekazać i dupa :D Trzeba to ogarnąć, bo inaczej nie ruszymy do przodu.

A że metale nudne? No taki jednokolorowy miecz, to i może jest ładny w modelu historycznym w tej skali malowanym ot tak dla zabawy, ale gdy mówimy o rozwoju i kolekcjonerstwie, to przydałoby się nieco więcej wycisnąć z siebie ;) Tutaj widzę, że ostrze faktycznie jest wielokolorowe (wcześniej jakoś chyba nie do końca to zauważyłem), więc tu już masz plus, bo wyszło to naprawdę nieźle :clap:

Spróbuj teraz te najjaśniejsze miejsca jeszcze wyciągnąć srebrnym i będzie lepiej (tzn. mieszając odcienie, bez ostrego zaznaczania krawędzi). Tak samo złote elementy przy rękojeści, spróbuj urozmaicić rozjaśnieniami :)

A poza tym skóra jest dość jednolita (cienie jakieś widać już), kiecka na razie ma kolor i cień (chyba na udach widzę rozjaśnienia do bladopomarańczowego, ale nie jestem pewien), włosy są całe jednakowo rozjaśnione. Bardzo łatwo wpaść w pułapkę szarego koloru, co chyba u Ciebie właśnie nastąpiło. Wiesz, rozumiem, że tak chcesz, ale nawet teraz możesz to urozmaicić, zwyczajnie pozostawiając część włosów czarną (wewnętrzną stronę), a część rozjaśnioną - oczywiście w miarę płynnie.
Pozdrawiam/Best regards
Sławomir Borysowski

Image

ARBAL

Post by ARBAL »

Właśnie o takie uwagi mi Slawol chodziło Thx.
- miecz już nie mam zabardzo co tam rozjasnic bo to jest czysty Mithril silver już
- szata, staram sie robic cieniowanie zenitalne, on będzie siedział stąd światło pada z góry i najbardziej rozjasnione sa zatem uda, nie dół szaty, to powinno byc widac jak usiądzie
- skóra jak skóra temat zawsze ciężki dla mnie, cienie już są i to kilka odcieni, zieleń, szary, nawet fiolet tam jest :), dzisiaj sie zajmę rozjasnieniem
- włosy troszkę przyciemnię

Thx!
Image
ARBAL

Post by ARBAL »

Pracuje nad pierwszymw życiu popiersiem:
ImageClick to see full-sized image
wszelkie uwagi i rady mile widziane
Image
Nameless
The Better Choice
The Better Choice

Post by Nameless »

w koncu popiersie na forum :)

twarz, twarz, twarz... jesli spieprzysz twarz na popiersiu, nie uratuje go genialna reszta. pomaluj dobrze twarz, a ludzie wybacza babole obok.
lekko przesadzam oczywiscie, ale chyba rozumiesz o co mi chodzi.
Image
Slawol
Perpetuum Mobile
Perpetuum Mobile

Post by Slawol »

Peleryna zapowiada się bardzo dobrze, ale teraz zrób takie podejście do twarzy: cienie i rozjaśnienia. No i to, co Nameless powiedział ;)

Zbroja blada i nijaka, jednokolorowa, znaczy się dwukolorowa, ale póki co bez efektów. Zakładam, że więcej odcieni się pojawi. Ponadto zadbaj o porządek w kącikach między srebrnym a złotym kolorem.

A i mam wrażenie, że zdjęcia jakieś lepsze.
Pozdrawiam/Best regards
Sławomir Borysowski

Image

ARBAL

Post by ARBAL »

Wiem Panowie, że twarz jest w popiersiu nawjazniejsza i z tego powodu obawiam się do niej podejść :)
Na ta chwilę tylko płaszcz jest kończony, może coś mu jeszcze poprawie.
Zbroja jest mocno WIP, maloznoe bazowe kolory, tak Slawol tam jest apre miejsc gdzie musze przy złotym poprawić.

Fotki lepsze bo dzisiaj po pracy zrobiłem je przy dziennym świetle, słońce za chmurami. Odrazu pomogło ale i tak nei widać, że w cieniach niebieskiego jest np fiolet....
Image
Post Reply