[PL] Konkurs Malarski 'Hussar 2010' - Warszawa 23.10.2010

Informacje i dyskusje o imprezach związanych z malowaniem - specjalnie dla rodaków :)
jon
Dark organiser

Re: [PL] Konkurs Malarski 'Hussar 2010' - Warszawa 23.10.201

Post by jon »

@KreoL - ze swojej strony (mutującego organizatora) dziękuję za Twoją opinię. Na pewno chciałbym, żeby wszyscy byli zadowoleni. Z drugiej strony z doświadczenia wiem, że nigdy tak nie będzie. Jeżeli chodzi o organizację konkursu, to kwestię regulaminu pozostawiłem w rękach sędziów. Sędziowali w tym samym składzie na SoD i wydaje mi się, takie a nie inne decyzje są głównie wynikiem doświadczeń z ubiegłorocznej imprezy. Z tego co pamiętam, na SoD w brakujących teraz kategoriach - czyli: Maszyna/Oddział/Armia mieliśmy odpowiednio 4/7/5 zgłoszeń. Czy warto robić osobne kategorie na taką ilość prac? Na pewno ktoś odpowie 'nie' a ktoś inny 'tak'. Zostawiam ten temat do dyskusji między bezpośrednio zainteresowanymi a autorami regulaminu. Dyskusji, mam nadzieję konstruktywnej i popartej rzucaniem w siebie sensownymi argumentami. Będę w stanie zaakceptować zmiany w regulaminie (jeżeli chodzi o ilość kategorii) do końca sierpnia - naturalnie ostateczna decyzja w rękach Jury.
nokturnal wrote:ale nie fantasy/sf (a tak mi się wydaje będzie przewaga prac
mam nadzieję, że przynajmniej wygląd statuetki wyjaśni nieco więcej w kwestii nazwy dla konkursu i odrobinę zrekompensuje tymczasowe niezadowolenie :twisted:
Pain heals, chicks dig scars, glory lasts forever...
kacpero

Post by kacpero »

mi tam sie nazwa podoba ;) zreszta formula konkursu wydaje sie byc na tyle pojemna ze trudno byloby dobrac nazwe obejmujaca wszystkie aspekty zglaszanych prac..
a tak przynajmniej jest swojski smaczek ;)
co do ilosci kategorii to równiez uwazam ze zostala ona zbyt mocno okrojona - przede wszystkim ze wzgledu na kategorię 'model duzy'.. jakos nie moge sobie wyobrazic np. figurki w skali 54 mm, dziala z obsluga, popiersia, smoka, motorka, modelu konnego, czolgu, giganta i czegos tam jeszcze ocenianych razem.. z kolei z polaczenia kategorii oddzial i diorama moze cos ciekawego wyniknac (oby :P).. no coz, wszystkim nie mozna dogodzic.. pewnie gdybym mial wplyw na zakres kategorii zdecydowalbym inaczej ale mysle ze ograniczenie do 4 nie rozwali konkursu ;) i mozemy liczyc na udana impreze (rowniez po konkursie)..
data wydarzenia dla mnie nieco niefortunna i nie wiem czy zdaze cokolwiek pomalowac ale pojawic sie zamierzam tak czy siak..
no i Przemo's Workshop i painting room brzmią ciekawie :)
Stop competing with others. Start competing with yourself.
Image
Nameless
The Better Choice
The Better Choice

Post by Nameless »

KreoL wrote:A mnie się kategorie zdecydowanie nie podobają :P malujący zajefajnie dostają bonus wystarczy,że pomalują 2 małe modele i już 2 z 4 kategorii są nieosiągalne dla malarzy poziomu poniżej 'zajebistgo'(do tego duży model też w sumie nie jest tak trudno pomalować i zostaje diorama gdzie się tłoczy pozostała gawiedź). Może i konkurencja taka wpłynie pozytywnie na samorozwój polskiego malarstwa ale wątpię w to szczerze. Wiele osób nie będzie widziało pewnie sensu nawet przyjeżdżać oglądać jak 3-5 osób na polskiej scenie malarskiej bije się jedynie pomiędzy sobą. Połączcie single i wyodrębnijcie oddział z braku kategorii ludzie może zaczną malować oddziały, i wreszcie i u Nas się pojawią przepiękne unity świetnie pomalowane. Zdecydowanie mniej emocjonalnie teraz Husara oczekuję
ale to przeciez konkurs jest, a nie wystawa. tu wygrywaja prace na zajebistym poziomie (taka mam nadzieje). to tak, jakbys przed olimpiada zyczyl sobie dodatkowych biegow na 150, 300, 666 i 812 m, bo przeciez 100 i 200 obstawili amerykanie, a 400 i 800 kenijczycy.

kategoria oddzial jest wymyslem GW na GD. Hussar z zalozenia ma byc konkursem modelarsko/malarskim, otwartym na fantastyke i historie, ale tez bez zadnego zwiazku z grami i przepisami. W zeszlym roku specjalnie stworzono kategorie osobne dla armii i oddzialow (przy lekkim sprzeciwie Mahonia i moim) wlasnie dla sciagniecia graczy. no i? Jon juz podal liczbe zgloszen w tych kategoriach. mam nadzieje, ze poda tez liczby dla kategorii singli, tak dla porownania.
jesli myslisz o rozwoju polskiego malarstwa (choc to temat nieco odlegly od tego, o czym dyskutujemy), to ja twierdze, ze malarze bardziej sie rozwijaja malujac pojedyncze modele, a nie oddzialy.
nokturnal wrote:Tylko nazwa tego konkursu trochę nie pasuje do jego charakteru, dlaczego właśnie Hussar?
organizator ma ambicje sciagac do siebie zagranicznych gosci, wiec postanowilismy uderzyc w 'patriotyczny' ton. Ktos (:whistle:) rzucil tym hussatem i juz zostalo.
kacpero wrote:co do ilosci kategorii to równiez uwazam ze zostala ona zbyt mocno okrojona - przede wszystkim ze wzgledu na kategorię 'model duzy'.. jakos nie moge sobie wyobrazic np. figurki w skali 54 mm, dziala z obsluga, popiersia, smoka, motorka, modelu konnego, czolgu, giganta i czegos tam jeszcze ocenianych razem..
ja mam bogata wyobraznie w takim razie ;)
na bardziej powaznie - owszem, ja tez chcialbym widziec kilka dodatkowych kategorii. postawilismy jednak przy obmyslaniu regulaminu postawic na konkurencyjnosc i poziom konkursu. w tej chwili rozwiazanie nie jest najlepsze, ale przynajmniej zdanie - zrobilem first cuta/wygralem statuetke na hussarze bedzie cos znaczyc.
Image
kacpero

Post by kacpero »

Nameless wrote:
kacpero wrote:co do ilosci kategorii to równiez uwazam ze zostala ona zbyt mocno okrojona - przede wszystkim ze wzgledu na kategorię 'model duzy'.. jakos nie moge sobie wyobrazic np. figurki w skali 54 mm, dziala z obsluga, popiersia, smoka, motorka, modelu konnego, czolgu, giganta i czegos tam jeszcze ocenianych razem..
ja mam bogata wyobraznie w takim razie ;)
na bardziej powaznie - owszem, ja tez chcialbym widziec kilka dodatkowych kategorii. postawilismy jednak przy obmyslaniu regulaminu postawic na konkurencyjnosc i poziom konkursu. w tej chwili rozwiazanie nie jest najlepsze, ale przynajmniej zdanie - zrobilem first cuta/wygralem statuetke na hussarze bedzie cos znaczyc.
..przy zalozeniu ze wrzucenie tak roznorodnych i trudnych do porownania prac do jednego 'worka' nie skrzywdzi zadnego z uczestnikow..
no ale na razie tylko teoretyzujemy - zobaczymy jak kto wyjdzie w praniu (oczywiscie jestem calym sercem za tym zeby wyszlo rewelacyjnie) ;)
Image
loler

Post by loler »

ja się całkowicie zgadzam z Kacpero. Wydaje mi się że trudno porównać świetny czołg ze świetnym powiedzmy popiersiem czy monsterem i ktoś może zostać skrzywdzony...
Image
nokturnal

Post by nokturnal »

jon wrote:
nokturnal wrote:ale nie fantasy/sf (a tak mi się wydaje będzie przewaga prac
mam nadzieję, że przynajmniej wygląd statuetki wyjaśni nieco więcej w kwestii nazwy dla konkursu i odrobinę zrekompensuje tymczasowe niezadowolenie :twisted:
Nie to że jestem niezadowolony, to było tylko takie spostrzeżenie. Cieszę się, że taka impreza jest organizowana (bez złego dotyku GW, co wyjdzie tylko na zdrowie). Mam nadzieję, że wszystko wypali jak należy i będą następne edycje. Brakuje imprezy cyklicznej tego typu, w szczególności, że GW ignoruje nasz kraj. Jakby jeszcze konkurs jeszcze wyrobił sobie markę na zachodzie i udało się ściągnąć uczestików z zagranicy to byłoby to tylko na plus. Ale i tak na brak konkurencji w kraju nie ma co narzekać :) .
Mike

Post by Mike »

Trochę boli brak kategorii "oddział", ale i tak miło że będzie coś takiego organizowanego w wawie. Trzeba się do roboty zabrać ;)
Nameless
The Better Choice
The Better Choice

Post by Nameless »

mozesz wystawic oddzial w kategorii "Diorama".

@kacpero - po sedziowaniu kilku konkursow twierdze, ze mozna obiektywnie porownac rozne typy modeli. teraz wszyscy narzekaja na niesprawiedliwosc, ale gdyby byla kategoria OPEN ( z definicji przyjmujaca praktycznie cokolwiek), to by nikt slowa nie powiedzial o niesprawiedliwym traktowaniu.
no to potraktujmy "large" jako 'open' :)
Image
kacpero

Post by kacpero »

Nameless wrote:teraz wszyscy narzekaja na niesprawiedliwosc,
wszyscy? ja tu nie widze nikogo narzekajacego ;) no chyba ze konstruktywne uwagi uwazasz za narzekanie..
Nameless wrote:@kacpero - po sedziowaniu kilku konkursow twierdze, ze mozna obiektywnie porownac rozne typy modeli.
ja jako uczestnik kilku konkursow twierdze ze moze dojsc do sytuacji gdzie ze wzgledu na calkowicie odmienny charakter modelu (np. figurka historyczna 54 mm i czołg) taka ocena bedzie trudna (nie twierdze ze niemozliwa)
Nameless wrote:ale gdyby byla kategoria OPEN ( z definicji przyjmujaca praktycznie cokolwiek), to by nikt slowa nie powiedzial o niesprawiedliwym traktowaniu.
no to potraktujmy "large" jako 'open' :)
za bardzo upraszczasz sytuacje. Dobrze wiesz ze kategoria open pojawia sie zazwyczaj rownolegle z kategoriami takimi jak diorama, oddzial, pojedynek itp.. w tym momencie do opena trafiaja wszystkie prace ktorych nie mozna przykleic do pozostalych kategorii - czyli np popiersia, figurki w niestandardowej skali itp.
potraktujmy large jako open, potraktujmy oddzial jako diorame i idea okreslania kategorii zaczyna sie rozmywac..
dla mnie large to large :)
i zeby nie bylo - nie twierdze ze konkurs jest ble a regulamin wziety z sufitu bo wierze ze wszystko dobrze przemysleliscie (uwzgledniajac ilosc zgloszen z SoD) i problemow z ocena nie bedzie.. wyrazilem tylko swoja opinie na temat zakresu kategorii :)
Image
Nameless
The Better Choice
The Better Choice

Post by Nameless »

a ja staram sie tylko wyjasnic skad wzial sie taki a nie inny podzial.
zarzuccie nas (nie nas,tylko organizatora) oddzialami, maszynami, to jon - co sam powiedzial - rozwazy zwiekszenie ilosci kategorii.
Dla mnie nie ma sensu duzego ( i prestizu) kategoria, w ktorej zglasza sie 5 uczestnikow. a tylu ludzi zglaszalo do kategorii typu 'oddzial' (i jej podobnych, wymienionych w tym temacie) - na SoD, na GD, na Slonecznikach.
Image
Post Reply