[PL] Galeria Gildora

Jeśli chcecie pokazać swoje *ukończone* prace, to trafiliście we właściwe miejsce
Forum rules
Prosimy, abyście w tym dziale starali się zamieszczać prace i dyskusje na temat gotowych modeli. Jeśli macie fotki WIP (tzn. z przebiegu prac), to zamieśćcie je w stosownym dziale i ewentualnie podajcie link do takiego tematu w poście z gotową pracą.
Gildor

Re: [PL] Galeria Gildora

Post by Gildor »

podziel się spostrzeżeniami na temat tych figurek :-)
dużo czyszczenia, jak z detalami?
Planuję napisać recenzję tych figsów wraz ze swoimi spostrzeżeniami i wrzucić na bloga, który dopiero powstaje.
Z upływem czasu będę recenzował wszystko co wpadnie mi do rąk :)
Mogę jednak powiedzieć, że te figsy mają masakrycznie dużo moldów i detale są IMO takie sobie. Trzeba wyciągać nie które elementy malowaniem.
https://www.minirecenzje.wordpress.com
Na razie w fazie projektu :) Obfotografowałem kilka figurek od micro arta, na dniach pojdą podstawki od Scibora+ te modele. Jakaś początkowa baza jest ^^
Dzięki za porady, poćwiczę i powinno wyjść okej.
poza tym jak malujesz farbka bo Ci "troche zostalo" to dla mnie zdajesz sie na czysta przypadkowosc, ktora ma szanse sprawdzic sie tylko u bardzo doswiadczonych malarzy
No ale z założenia chciałem to malować na snakebita a używałem tego kolorku do malowania toreb więc troszkę sobie paćknęłem co zostało bo i tak tym samym kolorem będę cisnął.
Image
kacpero

Post by kacpero »

Gildor wrote:
poza tym jak malujesz farbka bo Ci "troche zostalo" to dla mnie zdajesz sie na czysta przypadkowosc, ktora ma szanse sprawdzic sie tylko u bardzo doswiadczonych malarzy
No ale z założenia chciałem to malować na snakebita a używałem tego kolorku do malowania toreb więc troszkę sobie paćknęłem co zostało bo i tak tym samym kolorem będę cisnął.
no chyba ze ;)
czekam na bloga :P
Stop competing with others. Start competing with yourself.
Image
Gildor

Post by Gildor »

W międzyczasie skończyłem braci, szybko bo szybko ale są.
Później wgram fotkę napoleońców, pierwsza trójka skończona, poczekam tylko na jakieś uwagi i ew. coś poprawię =]
ImageClick to see full-sized image
Image
maciejrusztyn

Post by maciejrusztyn »

Cześć!
Powiem tak... dzieki tobie stopniowo przekonuje sie do figurek z lotra mimo że jestem do nich bardzo uprzedzony.
Bardzo podoba mi sie pomysł na te "elfy?" ładne stonowane kolory bardzo do mnie docierają.
Niestety brakuje mi czegoś na tym NMM złotym jest on rozmydlony powinien byc bardziej zadziorny(nie wiem jak to nazwac:))
Płaszczyki bardzo OK! i tam to rozmydlenie pasuje:) Najbardziej podoba mi sie pelerynka pana po prawej:)
PS. Jak robisz krew?
Gildor

Post by Gildor »

A dzięki! :-)
Co do krwi:
https://www.mitril.pl/malowanie-makiety/ ... -Krwi.html

I obiecana Trójca Święta.
Co by tutaj poprawić?
Image
Maru
Camera Expert
Camera Expert

Post by Maru »

łojezu te elfy to takie "Płaszczaki"
złoty NMM - lepsiej ale to jeszcze nie to
płaszcze przyjemne , włosy .. ojezu ..

"Trójca Święta."

wydają się rozmydleni ...

też miałem kiedyś problem z tym ... - podniesienie kontrastu pomiędzy elementami (kurtka/spodnie , kyrtka/szarfa , szarfa/te złote dzyndzle) daje dobry efekt
"GOOD RACK CAN MAKE A DONKEY ATTACK LION"
https://maru.worldblogcafe.com/
Image
mahon
Super Villain
Super Villain

Post by mahon »

Czy to tylko wrażenie, czy chłopaków wiatr zagina w bok? (pierwsza fotka trójcy) ;)
A czemu te czerwienie takie brudne i sprane? Myślę że brak tu nasycenia, które ozdobiłoby modele.

Co do elfów - nieźle! Co prawda jak zwykle u ciebie: miękko, bez precyzji, trochę niestarannie. Za to kontrasty ładniej niż zwykle - zwłaszcza na płaszczach.
NMM i dokładność na żółtych opaskach na przedramionach - leży. Wygląda jak wczesny WIP, a ty piszesz że skończeni.
Krew - śmieszne, że jest z jednej strony miecza, a z drugiej nie. Do tego kształt plamy sugeruje, że gość zamoczył miecz albo wysmarował krwią żeby wyglądać groźnie. Niestety nie przekonuje mnie. Choć sama posoka dość udana.
Palce zlewają się w płetwy, ale to już powoli norma, że nic z tym nie robisz. Może masz zbyt rozlazły pędzel i nie radzisz sobie z dojściem w te miejsca? Bo wiesz, może ja się czepiam, a ty po prostu nie możesz lepiej, albo tego nie widzisz?

A twarze są tylko pomalowane warstwą podstawową czy coś się tam dzieje? No i zamiast włosów mają mopy :P

Myślę, że dzięki ubraniom to jedne z twoich najlepszych prac, ale na skończone to nie wyglądają.
Skończ ich i wtedy docenimy :)
-- Mahoń

Image

Back in the garage with my bullshit detector
Gildor

Post by Gildor »

Z tymi napoleońcami nic już nie zrobię. Poprawiałem choinka ten kontrast ale efektów na fotkach praktycznie nie ma. No może jeszcze później się z nimi pomęczę. Ogółem IMO nie wyglądają źle. W realu stoją bardziej prosto i nie widać tego minimalnego zakrzywienia ( a tutaj fotka była chyba też na krzywym podłozu robiona co daje dodatkowy efekt). Ja jestem zadowolony, można by zapytać klienta co o nich sądzi :)

Co do elfów to jeden z nich był malowany dość dawno temu, drugi był w 30% i niedawno domalowałem 70%. Ogółem modele nie są złe, były malowane z myślą o grze, poszedłem w jakieś bajerki, które fajnie na stole wyglądają. NMMa nie ma co oceniać bo jest stary. Teraz mi się nie chce snakebite z białym mieszać i tylko glazuje co się odbija na pracach dlatego muszę to zmienić.
A czemu te czerwienie takie brudne i sprane? Myślę że brak tu nasycenia, które ozdobiłoby modele.
Chciałem iść w biel tak aby były podobne do niebieskiego kolorku, który był nieco blady. Jeśli to się nie podoba to zmienię :wink: Mógłbym Cię prosić, Mahoń abyś wysłał focio dla właściciela modeli? Będę wdzięczny.

Dzięki za komentarze! :dance:
Miłego~!
Image
Maru
Camera Expert
Camera Expert

Post by Maru »

czerwony + biały = różowy .. więc nie do końca tędy droga
można oczywiście tak ale potem właśnie trzeba ponownie zrobić z tego czerwony - twoimi ulubionymi glazami ....
"GOOD RACK CAN MAKE A DONKEY ATTACK LION"
https://maru.worldblogcafe.com/
Image
Slawol
Perpetuum Mobile
Perpetuum Mobile

Post by Slawol »

No to ja się już nie wypowiem, wszystko powiedzieli :) Od siebie dodałbym tylko jedną rzecz - bagnety mogłyby się mocno błyszczeć :)
Pozdrawiam/Best regards
Sławomir Borysowski

Image

Let’s put a smile on that face!
Post Reply