[PL] Paypal w Polsce

Tu możemy rozmawiać o ciekawych produktach przydatnych w naszym hobby, o tym co chcielibyśmy zobaczyć, co nam się nie podoba...
RaV

[PL] Paypal w Polsce

Post by RaV »

Nie wiem dokładnie od kiedy, ale chyba od niedawna Paypal jest dostępny w Polsce w pęłnym wymiarze. Mam pytanie, czy ktoś juz próbował się tam rejestrować, jakie konto wybrał, czy konto osobiste wystarczy mi żeby sprzedać pare figsów amerykańcom? :)

Pozdrawiam
Demi_morgana
Chest of Colors
Chest of Colors

RE: [PL] Paypal w Polsce

Post by Demi_morgana »

wiem ze jest- tez czekam na jakies relacje z tego jak dziala :)
Image

Hobby blog

Katoliku uważaj!
hashmallum

Post by hashmallum »

A jak ma dzialac? Dziala normalnie :P Wystarczy karta do platnosci internetowych np. Ekarta mBanku...
mahon
Super Villain
Super Villain

Post by mahon »

chyba wystarczy ale nie wiem...
w każdym razie działa jak trzeba :D
-- Mahoń

Image

Back in the garage with my bullshit detector
Samuel

Post by Samuel »

ja moge powiedziec tylko tyle :bonk: :clap: :metal: :dance: :dance: :mrgreen: :D :trampolin: :xmas:
robacek

Post by robacek »

hmm dotad pp w polsce ograniczał sie tylko do płacenia teraz mozna przyjmowac kase normalnie?
RaV

Post by RaV »

Przyjmować napewno :) niestety nie wiem za bardzo w jakiej formie można tą kase urzeczywistniać :/
Szary

Post by Szary »

To z tym przyjmowaniem nie było takie oczywiste do niedawna. PayPal uruchomiony wraz z polskim Ebayem dawał możliwość tylko wysyłania pieniędzy.
Od niedawna jak słusznie niektórzy zauważyli, istnieje pełna dwukierunkowość: wysyłania i odbierania gotówki.
Aby to zrobić należy zarejestrować się w systemie PayPal. Aby podpiąć się pod wirtualne konto PyP należy posiadać "wypukłą" kartę kredytową (czyli wypukłe cyferki na karcie).
Tymi kartami są m.in karty Visa (ale nie Visa Electron!). Karty kredytowe są wyrabiane przy otwieraniu płatnego rachunku bankowego i to ze spełnieniem kryteriów o stałości dochodów - czyli na podstawie stałego zatrudnienia.
Istnieje także możliwość obejścia tego i wykorzystania zwykłych kont i kart debetowych (czyt. bankomatowych) takich jak Visa Electron.
Wspomniana wcześniej karta eKarta jest dodatkową kartą do płatności WYŁĄCZNIE internetowych. Z infolinii mBanku wiem, że PyP ją honoruje.
Jednak za eKartę trzeba też zapłacić, ale już tylko ok. 25zł rocznie.

Procedura wygląda tak:
Rejestrujemy się w systemie PayPal Polska i podajemy nr eKarty (w przypadku mBanku). Potem wszelkie płatności przechodzą przez eKartę, która jest sprzężona z naszym normalnym, często darmowym :) kontem.

Wiele banków stosuje rozwiązanie w postaci dodatkowej karty do płatności internetowych.

Wszystko to, to tylko teoria, którą swego czasu nabyłem. Oczywiście mogą istnieć rozbieżności co do cen. Jeśli także system się zmienił, to proszę o skorygowanie mnie.

pzdr
Szary

Image
hashmallum

Post by hashmallum »

A co wy czytac nie umieta chopy? Napisano ze dziala to dziala :P Visa Electron/Mastercard i do przodu ;)
robacek

Post by robacek »

dzieki za info panowie:) biegne do banku po karte kredytową:D
Post Reply