[PL] Dead Workshop - w koncu przyszla na mnie pora !

Miejsce na prezentację i omawianie modeli, nad którymi ciągle pracujecie.
Forum rules
Prosimy, abyście w tym dziale starali się zamieszczać prace i dyskusje na temat nie ukończonych modeli. Jeśli macie fotki gotowych prac, to zamieśćcie je w stosownym dziale i ewentualnie podajcie link do takiego tematu w poście z WIPami.
dead

Re: [PL] Dead Workshop - w koncu przyszla na mnie pora !

Post by dead »

ImageClick to see full-sized image
No i zaczynamy zabawe z "chałastrą" - pierwsze proby nmm zlotego - nie wiem jak bardzo udane ale tak to wyglada ...
Rentall

Post by Rentall »

poczatek nowego oddziału ? troche małe zdjecie nawet po powiekszeniu.

Najciekawiej wyglada tarcza-twarz, ale i tak złoty wogole nie swieci, natomiast reszta to juz zupelnie niska klasa rozgrywkowa jesli chodzi o złoty nmm.
Juz kiedys pisalem, ze złoty jest trudny to zrobienia, bo musisz miec minimum 4 kolory, a srebrny zrobisz juz z 2.
Moim zdaniem masz za duzo brazu, a za mało żółtego i czarnego, kontrast to podstawa, a narazie jest mydło.

Jesli to ma byc oddział, to czeka Cie zmudne i ciezkie zadanie, ale trzymam kciuki :mrgreen:
Flameon

Post by Flameon »

Wygląda jak karmel :P musisz dać większy kontrast, bez tego nie da się malować NMMu :P
dead

Post by dead »

nie wiem w jakim kierunku to zmierza ale chcialem miec jakies "wytyczne i przemyslenia na temat tego co zrobic inaczej wiec siadlem na 10 min do tarczy buzki ...
Nie myslalem nad swiatlem nawet ... ale tez mysle ze nie bede jakos "realistycznie malowal" gdyz to cala armia ma "tak" wygladac (czyli NMM - cos czego nie trawie na maxa :D i nie opanowalem nawet w 10% - w sumie metaliki tez mi srednio wychodza ale ich wyglad na stole jest lepszy). Dlatego fajnie by bylo gdybyscie dali jakies wskazowki (moga byc na zdjeciu co konkretnie moge smialo robic tak jak jest a co zmieniac ... przerobic zrobic od innej manki). Musze tez myslec o czynniku czasowym wiec i zapewne gladkosc na tym troche ucierpi.

No ale dzieki za wypowiedzi - a tak karmelki sa smaczne ;)
Slawol
Perpetuum Mobile
Perpetuum Mobile

Post by Slawol »

Hej!

Moim zdaniem ten złoty wygląda miejscami jak mix czarnej i białej czekolady :)

A to za sprawą braku średnich tonów w enemem. Masz tylko prawie że czerń, żółte krawędzie i białe kreski, a zwróć uwagę, że przy złocie w tej technice często jest tak, że to właśnie różne odcienie brązów i żółtego tworzą ten złoty blask, a cień i bliki tylko podkreślają głębię. Uważam, że przy tej tarczy, która ma dużo ostrych i wystających części łatwo jest zapomnieć o tym, by wyprowadzić właśnie te brązy, a krawędzie sobie tylko zostawić na ostateczne rozjaśnienia... I przejścia masz zbyt ostre miejscami, dlatego też nie ma tej płynności i złudzenia mieniącego się złota :)

Zwróć uwagę na złoty NMM u Kacpero. Często mówimy, że ma dużo tonów średnich, ale nie ma mocnego cienia i nie ma mocnego rozjaśnienia. Ale mimo wszystko od razu widać, że to ciepłe, takie miodowe złoto, właśnie dzięki tym odcieniom :)

viewtopic.php?f=13&t=7206&start=10
Pozdrawiam/Best regards
Sławomir Borysowski

Image

Let’s put a smile on that face!
kacpero

Post by kacpero »

no popatrz wchodze do tematu Deada a tu mnie Slawol do tablicy wywoluje ;)
@Dead: w Twoim NMMmie tak jak zauwazyl Slawol sa zbyt ostra przejscia kolorystyczne bez tonow posrednich.. brakuje miejscami wlasnie takiego miekkiego gradientu - zamiast niego masz ostre przejscie - czarny - ochra - blik, a przydaloby sie podejsc lagodniej..

wroce jeszcze do rysunku z poprzedniej strony - podoba mi sie motyw z polaczeniem roznych rodzajow skrzydel, ogolnie praca wyszla bardzo fajnie..
mysle ze to co polozyles to anatomia (szkielet, czaszka).. wiesz, miejscami nie przeszkadza mi brak realizmu ale miejscami nieumiejetne oddanie anatomii jest razace i rzuca sie w oczy niepotrzebnie szpecac rysunek..
mysle ze na przyszlosc warto pomyslec nad innym rozmieszczeniem napisow (lub zastosowaniem innej czcionki) bo w tym przypadku wyrazy nachodzaca na glowny motyw robia sie troche nieczytelne..
tak czy siak ciesze sie ze wrzuciles na forum efekt soich kreatywnych dzialan odmienny niz figurki :)
Stop competing with others. Start competing with yourself.
Image
Nameless
The Better Choice
The Better Choice

Post by Nameless »

z daleka ten NMM wyglada znosnie - i chyba o to chodzi? ;)
a jak chcesz sie bawic w poprawianie, posluchaj chlopakow :)
Image
dead

Post by dead »

oczywiscie - chce wypracowac cos co bedzie dobrze wygladalo na stole oraz bedzie poprawnie wykonane - mniejszy naklad pracy do efektu (klientowi sie pierwsze proby podobaja wiec to tez jest taki zniechecacz). Ale wiem ze bede probowal jeszcze wyciagnac wnioski z tych wypowiedzi i cos zmajstrowac co zadowoli i mnie i bedzie tez przypominalo zloto tak wiec dziekuje za rady na bank sa pomocne (mysle ze zrobienie mega kontrastu od czerni do bieli i teraz powolutku lagodzenie tego bedzie dobra droga do uzyskania wspomnianego efektu). Zobaczymy jak bedzie to wygladalo na reszcie modeli i czesci.
Gildor

Post by Gildor »

Ciekawie to wygląda. Ile ludzików docelowo będziesz miał do pomalowania? W kupie pewnie będzie gniotło :)
Image
dead

Post by dead »

Edit - zupowalem raz jeszcze linka wiec troche wieksze teraz jest ... w moich oczach swieci ... i mysle ze przypomina troche zloto ale to nie mi oceniac ...

Armia bedzie sie skladala z:
2x4 chaos knight
2x5 maruderzy konni (jak starczy czasu to 5 starych brzydactw)
10 pieszych chosenow
2x5 pieskow (z wilkow od VC)
2x5 pieskow chaosu (plastiki)
1x jurgen z herosem
1x champion na chaosowym koniku
1x champion z buta na rydwanie
1x Archaon
+jacys inni herosi z podstawki (ogolem jest to cala podstawka chaosu + pare upgradeow) tyle idzie na 1 rzut)

jakosc ma byc taka by ladnie sie prezentowalo na polu bitwy ... Teraz czekam na pomaranczowy reaperowy kolorek z jamy i bede mogl sie bawic dalej w te czerwone zbroje :P

Zobaczymy jak to wszystko wyjdzie w praniu - jak poskladam do kupy koniki i jezdzcow to zrobie troche wieksze fotki i bardziej dokladne.
Last edited by dead on 21 Aug 2011, o 14:21, edited 1 time in total.
Post Reply