[PL] Warsztat ARBAL'a

Miejsce na prezentację i omawianie modeli, nad którymi ciągle pracujecie.
Forum rules
Prosimy, abyście w tym dziale starali się zamieszczać prace i dyskusje na temat nie ukończonych modeli. Jeśli macie fotki gotowych prac, to zamieśćcie je w stosownym dziale i ewentualnie podajcie link do takiego tematu w poście z WIPami.
Slawol
Perpetuum Mobile
Perpetuum Mobile

Re: [PL] Warsztat ARBAL'a

Post by Slawol »

Nie lubię Cię.
Pozdrawiam/Best regards
Sławomir Borysowski

Image

Let’s put a smile on that face!
ARBAL

Post by ARBAL »

Dzieki za komenty jak zawsze Slawol pomagają one w chwilach niechęci pracy nad figurką no i zauważacie to czego ja czasem nie dostrzegam...
W między czasie potęznej dyskusji trochę nad modelem pracuję ale musze przyznać, że jest męczący. Nad pancerzempracuję:
- porozjasniałem biały i zielony
- dodałem trochę rozjasnień niebieskiego
- tez myślałem o podkreśleniu czarna kreską poszczególnych elementów pancerza
Żeby odetchnąc pracuję nad podstawką.
Poniżej tyrek:
ImageClick to see full-sized image
W pysku chce mu dać czerwona ludzką krew i tak samo na tych ostrzach, tak, żeby skapywała
A podstawka wygląda tak:
Dodam wychnięte tufty.
Image
Slawol
Perpetuum Mobile
Perpetuum Mobile

Post by Slawol »

ARBAL wrote:Dzieki za komenty jak zawsze Slawol pomagają one w chwilach niechęci pracy nad figurką no i zauważacie to czego ja czasem nie dostrzegam...
Jak w życiu: z boku zawsze lepiej wszystko widać :) Pamiętaj tylko, żeby z takiej przykładowej mojej gadaniny wyłapać to, co może Ci się przydać (lub nie oczywiście), a zostawić na boku mój gust i zwykłe koleżeńskie przekomarzanie się i marudzenie ;)

Podstawka jest gotowa już? Jeśli nie, to mocniej bym zaakcentował miejsca przy kamieniach. Ziemię też bym potraktował jeszcze kilkoma różnymi odcieniami dla urozmaicenia. Czasami odnoszę wrażenie, że w Twoich modelach ogólnie mogłoby być więcej kolorów :)

Ogólnie Twoje modele są wyraźne i czyste, ale są jasne. Nie ma za wiele półtonów i cieni. No, wyjątkiem jest oczywiście ten krzyżowiec w płaszczu, tam poszalałeś z samą szmatą :) Ale głowa była już blada :)

Za to zwierzak nabiera kolorków :) Pancerz na pewno mógłby dostać więcej cieniowania na płytach - im bliżej kolejnego segmentu, tym ciemniej. Znów jest dość jasno, ale mało cieni i półtonów. Nie muszą to być przejścia w liczbie milion, ale nawet mocne zaakcentowanie zakamarków uwydatni te jasne kolory. Proponuję sobie po prostu znaleźć kilka fotek różnych modeli Tyranidów :)
Pozdrawiam/Best regards
Sławomir Borysowski

Image

ARBAL

Post by ARBAL »

midtony midtony...
C'tan powtarza mi to samo... i macie racje.
Łukasz był tydzień temu z wizyta w Toruniu i widział moje figurki na żywo. Robie kiepskie foty w dalszym ciągu, bo miał takie same uwagi jak Ty. Na żywo twarze juz nie wyglądały blado :)
.. reasumując staram się dodawac półcienie i wrzucać na figse więcej kolorów i różnych odcieni... nad tyrkiemjeszcze pracuje.. ale sa n anim brazy, czernie m szarości i fiolety a nwaet niebieski.. na fotkach tego znwou nei widać...

edit:
dodałem odcieni na podstawce
Image
Slawol
Perpetuum Mobile
Perpetuum Mobile

Post by Slawol »

Wiesz, żebyśmy się dobrze zrozumieli: takie malowanie nie jest złe, ale jeśli powiesz, że tak ma być, to i uwagi się skończą i skupimy się na czymś innym :)

A, jeszcze jedno zauważyłem: płytki pancerza Tyranida mają niemalże pojedyncze kreski. Szybkim ruchem mógłbyś tutaj też wzbogacić detal: po prostu robiąc grubsze kreski, a wewnątrz nich - cieńsze i jaśniejsze. Oczywiście wszystko ciągnięte do krawędzi, dzięki czemu zyskasz efekt kreskowanego cieniowania :)

Będę Cię męczył tym (a jak nie ja, to Ctan albo jeszcze ktoś inny tutaj) i truł rzyć - poświęcaj więcej czasu detalom, zwłaszcza przy większych modelach!

Spójrz tutaj:
Źródło: https://www.games-workshop.com/gws/catal ... rod1050178
Pozdrawiam/Best regards
Sławomir Borysowski

Image

ARBAL

Post by ARBAL »

Fotki robione komórka, chodzi o ogół "sytuacji".
Podstawka, nie chcę już na nią poświęceja więcej czasu.
Dodam pare wyschniętych kępek trawy, krew czerwona ludzka na łapach tyrka, i chce zrobic krew aliena wyciekakąca mu spod brzucha.
Pytanie: jak ją zrobić?
[rimg]https://img685.imageshack.us/img685/8664 ... 204849.jpg[/rimg]
Slawol takjak sugerowales dodałem troche pigmentów na kamieniach i ziemi (3 odcienie) poprawilem pancerz tyrka.
Image
przemo

Post by przemo »

Może czarną oleistą świecącą się ciecz? Albo mocno nasyconą zieloną/fioletową? To tylko pomysły, sam sobie coś wybierz co Ci bardziej będzie do koncepcji pasowało :) Ale fiolet może być troche za bardzo podobny do czerwieni ludzkiej krwi, więc obstawałbym przy zielonym/czarnym.
ARBAL

Post by ARBAL »

o czarnej oleistej nie pomyślałem... dzięki :)
Image
Slawol
Perpetuum Mobile
Perpetuum Mobile

Post by Slawol »

Noo, o wiele lepiej!

Teraz brakuje jeszcze nieco drybrusha na kamieniach, może na ziemi też. Całość jednak nabrała głębi i cieszy oko. Pancerz zwierzaka wciąż mógłby dostać jaśniejsze krawędzie, ale to już jak chcesz :) Cielsko za to lepsze, wyraźniejsze, dzięki cieniom w zakamarkach.

Krew lejącą się/wyciekającą cięzko zrobić, gdy model wisi zaraz nad podstawką, bo nie wciśniesz tam za bardzo pędzla, żeby sobie rozciągnąć to sensownie i ładnie, a robić rozciągniętą krew i potem wstawiać model - niewygodnie i może wyjść mało naturalnie. To znaczy da się, ale sam zrezygnowałem z tej metody...

Myślę, że najlepiej będzie zaufać grawitacji. Przygotuj sobie miksturę na krew, zalej kałużę na podstawce, potem nawal na modelu i go połóż na podstawce, niech sama zacznie ściekać na ziemię. Jeśli zrobisz sobie miksturę i będzie rzadka, to poczekaj, aż zgęstnieje, bo inaczej raz-dwa Ci wszystko skapnie i nic między modelem a podstawką nie będzie, za to kałuża się powiększy znacznie ;) Jeśli zobaczysz, że krew już jest konsystencji jakiegoś gęstego kleju - nawal na próbę nawet na zapałkę i zobacz, czy powoli zaczyna się ciągnąć sama z siebie. Jest duża szansa, że zastygnie, tworząc moment wyciekania. Ale to może zająć i kilka godzin, zależy z czego zrobisz tę miksturę. To już musisz sobie laboratoryjnie ustalić i wyliczyć wszystko.

Oglądałeś na pewno "Obcego", to wiesz, o czym mówię ;)
Pozdrawiam/Best regards
Sławomir Borysowski

Image

ARBAL

Post by ARBAL »

Pracuje nad figurka wikinga 70mm.

Viking IX C.
Nocturna models 70mm (95mm height)
https://nocturnamodels.com/product.php?id_product=23

Skończyłem podstawkę. Co sądzicie?