[PL] Warsztat ARBAL'a
Forum rules
Prosimy, abyście w tym dziale starali się zamieszczać prace i dyskusje na temat nie ukończonych modeli. Jeśli macie fotki gotowych prac, to zamieśćcie je w stosownym dziale i ewentualnie podajcie link do takiego tematu w poście z WIPami.
Prosimy, abyście w tym dziale starali się zamieszczać prace i dyskusje na temat nie ukończonych modeli. Jeśli macie fotki gotowych prac, to zamieśćcie je w stosownym dziale i ewentualnie podajcie link do takiego tematu w poście z WIPami.
Re: [PL] Warsztat ARBAL'a
Nie lubię Cię.
Dzieki za komenty jak zawsze Slawol pomagają one w chwilach niechęci pracy nad figurką no i zauważacie to czego ja czasem nie dostrzegam...
W między czasie potęznej dyskusji trochę nad modelem pracuję ale musze przyznać, że jest męczący. Nad pancerzempracuję:
- porozjasniałem biały i zielony
- dodałem trochę rozjasnień niebieskiego
- tez myślałem o podkreśleniu czarna kreską poszczególnych elementów pancerza
Żeby odetchnąc pracuję nad podstawką.
Poniżej tyrek:
Click to see full-sized image
W pysku chce mu dać czerwona ludzką krew i tak samo na tych ostrzach, tak, żeby skapywała
A podstawka wygląda tak:
Dodam wychnięte tufty.
W między czasie potęznej dyskusji trochę nad modelem pracuję ale musze przyznać, że jest męczący. Nad pancerzempracuję:
- porozjasniałem biały i zielony
- dodałem trochę rozjasnień niebieskiego
- tez myślałem o podkreśleniu czarna kreską poszczególnych elementów pancerza
Żeby odetchnąc pracuję nad podstawką.
Poniżej tyrek:
Click to see full-sized imageW pysku chce mu dać czerwona ludzką krew i tak samo na tych ostrzach, tak, żeby skapywała
A podstawka wygląda tak:
Click to see full-sized imageDodam wychnięte tufty.
Jak w życiu: z boku zawsze lepiej wszystko widaćARBAL wrote:Dzieki za komenty jak zawsze Slawol pomagają one w chwilach niechęci pracy nad figurką no i zauważacie to czego ja czasem nie dostrzegam...
Podstawka jest gotowa już? Jeśli nie, to mocniej bym zaakcentował miejsca przy kamieniach. Ziemię też bym potraktował jeszcze kilkoma różnymi odcieniami dla urozmaicenia. Czasami odnoszę wrażenie, że w Twoich modelach ogólnie mogłoby być więcej kolorów
Ogólnie Twoje modele są wyraźne i czyste, ale są jasne. Nie ma za wiele półtonów i cieni. No, wyjątkiem jest oczywiście ten krzyżowiec w płaszczu, tam poszalałeś z samą szmatą
Za to zwierzak nabiera kolorków
midtony midtony...
C'tan powtarza mi to samo... i macie racje.
Łukasz był tydzień temu z wizyta w Toruniu i widział moje figurki na żywo. Robie kiepskie foty w dalszym ciągu, bo miał takie same uwagi jak Ty. Na żywo twarze juz nie wyglądały blado
.. reasumując staram się dodawac półcienie i wrzucać na figse więcej kolorów i różnych odcieni... nad tyrkiemjeszcze pracuje.. ale sa n anim brazy, czernie m szarości i fiolety a nwaet niebieski.. na fotkach tego znwou nei widać...
edit:
dodałem odcieni na podstawce
C'tan powtarza mi to samo... i macie racje.
Łukasz był tydzień temu z wizyta w Toruniu i widział moje figurki na żywo. Robie kiepskie foty w dalszym ciągu, bo miał takie same uwagi jak Ty. Na żywo twarze juz nie wyglądały blado
.. reasumując staram się dodawac półcienie i wrzucać na figse więcej kolorów i różnych odcieni... nad tyrkiemjeszcze pracuje.. ale sa n anim brazy, czernie m szarości i fiolety a nwaet niebieski.. na fotkach tego znwou nei widać...
edit:
dodałem odcieni na podstawce
Wiesz, żebyśmy się dobrze zrozumieli: takie malowanie nie jest złe, ale jeśli powiesz, że tak ma być, to i uwagi się skończą i skupimy się na czymś innym 
A, jeszcze jedno zauważyłem: płytki pancerza Tyranida mają niemalże pojedyncze kreski. Szybkim ruchem mógłbyś tutaj też wzbogacić detal: po prostu robiąc grubsze kreski, a wewnątrz nich - cieńsze i jaśniejsze. Oczywiście wszystko ciągnięte do krawędzi, dzięki czemu zyskasz efekt kreskowanego cieniowania
Będę Cię męczył tym (a jak nie ja, to Ctan albo jeszcze ktoś inny tutaj) i truł rzyć - poświęcaj więcej czasu detalom, zwłaszcza przy większych modelach!
Spójrz tutaj:
Źródło: https://www.games-workshop.com/gws/catal ... rod1050178
A, jeszcze jedno zauważyłem: płytki pancerza Tyranida mają niemalże pojedyncze kreski. Szybkim ruchem mógłbyś tutaj też wzbogacić detal: po prostu robiąc grubsze kreski, a wewnątrz nich - cieńsze i jaśniejsze. Oczywiście wszystko ciągnięte do krawędzi, dzięki czemu zyskasz efekt kreskowanego cieniowania
Będę Cię męczył tym (a jak nie ja, to Ctan albo jeszcze ktoś inny tutaj) i truł rzyć - poświęcaj więcej czasu detalom, zwłaszcza przy większych modelach!
Spójrz tutaj:
Click to see full-sized imageŹródło: https://www.games-workshop.com/gws/catal ... rod1050178
Fotki robione komórka, chodzi o ogół "sytuacji".
Podstawka, nie chcę już na nią poświęceja więcej czasu.
Dodam pare wyschniętych kępek trawy, krew czerwona ludzka na łapach tyrka, i chce zrobic krew aliena wyciekakąca mu spod brzucha.
Pytanie: jak ją zrobić?
[rimg]https://img685.imageshack.us/img685/8664 ... 204849.jpg[/rimg]
Slawol takjak sugerowales dodałem troche pigmentów na kamieniach i ziemi (3 odcienie) poprawilem pancerz tyrka.
Podstawka, nie chcę już na nią poświęceja więcej czasu.
Dodam pare wyschniętych kępek trawy, krew czerwona ludzka na łapach tyrka, i chce zrobic krew aliena wyciekakąca mu spod brzucha.
Pytanie: jak ją zrobić?
[rimg]https://img685.imageshack.us/img685/8664 ... 204849.jpg[/rimg]
Slawol takjak sugerowales dodałem troche pigmentów na kamieniach i ziemi (3 odcienie) poprawilem pancerz tyrka.
Może czarną oleistą świecącą się ciecz? Albo mocno nasyconą zieloną/fioletową? To tylko pomysły, sam sobie coś wybierz co Ci bardziej będzie do koncepcji pasowało
Ale fiolet może być troche za bardzo podobny do czerwieni ludzkiej krwi, więc obstawałbym przy zielonym/czarnym.
Noo, o wiele lepiej!
Teraz brakuje jeszcze nieco drybrusha na kamieniach, może na ziemi też. Całość jednak nabrała głębi i cieszy oko. Pancerz zwierzaka wciąż mógłby dostać jaśniejsze krawędzie, ale to już jak chcesz
Cielsko za to lepsze, wyraźniejsze, dzięki cieniom w zakamarkach.
Krew lejącą się/wyciekającą cięzko zrobić, gdy model wisi zaraz nad podstawką, bo nie wciśniesz tam za bardzo pędzla, żeby sobie rozciągnąć to sensownie i ładnie, a robić rozciągniętą krew i potem wstawiać model - niewygodnie i może wyjść mało naturalnie. To znaczy da się, ale sam zrezygnowałem z tej metody...
Myślę, że najlepiej będzie zaufać grawitacji. Przygotuj sobie miksturę na krew, zalej kałużę na podstawce, potem nawal na modelu i go połóż na podstawce, niech sama zacznie ściekać na ziemię. Jeśli zrobisz sobie miksturę i będzie rzadka, to poczekaj, aż zgęstnieje, bo inaczej raz-dwa Ci wszystko skapnie i nic między modelem a podstawką nie będzie, za to kałuża się powiększy znacznie
Jeśli zobaczysz, że krew już jest konsystencji jakiegoś gęstego kleju - nawal na próbę nawet na zapałkę i zobacz, czy powoli zaczyna się ciągnąć sama z siebie. Jest duża szansa, że zastygnie, tworząc moment wyciekania. Ale to może zająć i kilka godzin, zależy z czego zrobisz tę miksturę. To już musisz sobie laboratoryjnie ustalić i wyliczyć wszystko.
Oglądałeś na pewno "Obcego", to wiesz, o czym mówię
Teraz brakuje jeszcze nieco drybrusha na kamieniach, może na ziemi też. Całość jednak nabrała głębi i cieszy oko. Pancerz zwierzaka wciąż mógłby dostać jaśniejsze krawędzie, ale to już jak chcesz
Krew lejącą się/wyciekającą cięzko zrobić, gdy model wisi zaraz nad podstawką, bo nie wciśniesz tam za bardzo pędzla, żeby sobie rozciągnąć to sensownie i ładnie, a robić rozciągniętą krew i potem wstawiać model - niewygodnie i może wyjść mało naturalnie. To znaczy da się, ale sam zrezygnowałem z tej metody...
Myślę, że najlepiej będzie zaufać grawitacji. Przygotuj sobie miksturę na krew, zalej kałużę na podstawce, potem nawal na modelu i go połóż na podstawce, niech sama zacznie ściekać na ziemię. Jeśli zrobisz sobie miksturę i będzie rzadka, to poczekaj, aż zgęstnieje, bo inaczej raz-dwa Ci wszystko skapnie i nic między modelem a podstawką nie będzie, za to kałuża się powiększy znacznie
Oglądałeś na pewno "Obcego", to wiesz, o czym mówię
Pracuje nad figurka wikinga 70mm.
Viking IX C.
Nocturna models 70mm (95mm height)
https://nocturnamodels.com/product.php?id_product=23
Skończyłem podstawkę. Co sądzicie?
To moja 1 woda w życiu.
Viking IX C.
Nocturna models 70mm (95mm height)
https://nocturnamodels.com/product.php?id_product=23