Pomijając nick nowego forumowicza, to ja tam w logo widzę kroczącego niedźwiedzia
Witaj na forum, Niedźwiedź!
Miło, że wpadliście i że tak odbieracie nasze forum. Mi szczególnie do gustu przypadły te słowa:
Niedźwiedź wrote:W ogóle to jestem i będę niezmiernie wdzięczny za każdą konstruktywną krytykę. Po to wrzucam obrazki na te forum - tu są jedni z najlepszych (o ile nie najlepsi) malarze na świecie, i liczę, że będziecie nam służyc sarkazmem, ciętym komentarzem i krytyką

I oczywiście przyłożę do tego swoje palce z klawiaturą
Jako że już dużo zostało powiedziane, to spróbuję dołożyć coś od siebie:
1. Nurgle
Nie pasuje mi dyskotekowy nastrój, ale to już mój gust, wolę malowanie naturalne. Są elementy lepsze i gorsze i wynika to nie tyle z Waszego poziomu malowania, co z jednakowego podejścia (tak mi to wygląda) do różnych faktur, powierzchni itd.
Nie wiem, w którą stronę idziesz z malowaniem (czy też idziecie), ale na razie jest dość kolorowo z metalikami, czyli NMM nie ma. Przy metalikach brakuje mi podkreślania krawędzi i kącików, zwłaszcza na butach. W miejscu, gdzie jest wlana rdza jest jednak dość "płytko", a gdybyś tam dodał nieco cienia, to sprawiłbyś, że płyty na siebie nachodzą mocniej. Proponouję też urozmaicać rdzę. Sposobów jest wiele i każdy ma swój, ale do testów spróbuj takiej kolejności: Snakebite Leather, Bestial Brown i Scorched Brown, żeby zasymulować zarówno utlenianie metalu, jak i stary, skorodooway i przeżarty fragment. Do tego możesz dołożyć miejscami Blazing Orange jako czysty kolor albo mieszankę z Bestial Brown. Podaję stare nazwy, bo tak mi łatwiej, nowych wciąż nie opanowałem, a i nowych farb za wiele nie mam, bo mam zapasy i szlag mnie trafia z tymi nazwami przy tłumaczeniu
Drewno jest płaskie, ale z druygiej strony - dość naturalne, przy czym w porównaniu do modelu - inne i byle jakie. Staraj się odwzorować słoje zgodnie z realiami, wykorzystując do tego odpowiednie odcienie. Zacznij od jaśniejszej bazy, a potem maluj ciemniejszymi kolorami. Jeśli drewno ma być ciemne, to mieszaj brązy, bo tutaj poza jednym kolreom i czarnymi słojami niewiele nie ma. Ale gdy dodasz do tego bordowego koloru lub jaśniejszego brązu, to zróżnicujesz fakturę. Najlepszym sposobem jest po prostu oglądać zdjęcia desek podłogowych, ściętych świeżych drzew itd. Kolory widać, kreski też, więc małpujemy i przenosimy wzór

Czas i trening, inaczej się nie da.
Topór mi się osobiście podoba, a poza tym i tak wygląda naturalnie i efektownie. Płytki na podstawce super, tak samo tablica z łapą niedźwiedzia! To samo tyczy się zielonych flaków. Kolce wystrające z naramiennika też są niezłe, ale ten w hełmie jest już nieco słabszy, mniej dopracowany, chociażby w takim stylu. Czaszki mają paski tego samego koloru (albo bardzo zblkiżonecog), przez sprawiają wrażenie biaej kulki, ale cieni trochę tam jest, to i widać kształt.
I to chyba tyle. Ogólnie mam wrażenie, jakbym oglądał mniej więcej swoją pracę, ale bardziej kolorową
2. Nekromanta
Tu znów kolory, jak to wspomnieli wcześniej. Mi osobiście takie połączenie nie przeszkadza, ale w teorii to czerwień można by wyrzucić i zamienić na fiolet, ew. fiolet wyrzucić i zamienić na coś cieplejszego. Model jest w sumie szary i te dodatki nie mają jak się dopasować do siebie, bo występują pojedynczo. Zwróć uwagę na malowanie tematyczne, w którym motywem przewodnim je4st zestaw 3-ech kolorów, ale są na całym modelu rozmieszczone. Dodatki to dodatki, zawsze możńna dopasować, ale większość figurki zabiera skóra i ciuchy i jeśli tutaj masz bałagan, to całość będzie niespójna.
Lampki choinkowe w głowie ghula są super, świecą się jak trzeba

Płomień na dłoni też niezły, ale OSL już słabszy, a to za sprawą zbyt mocnego nawalenia farby. Tutaj przydałoby się albo przezroczyste malowanie albo mieszanie z kolorem szarej szmaty, żeby się światło zaczęło przenikać/zanikać. Inaczej tego nie osiągniesz, bo to zawsze będzie wyglądać, jak nawalone sprayem. Coś niecoś wyszło na mankiecie, takm widać, że kolor po prostu zanika i robi się bledszy, natomiast przy łokciu jest zbyt intensywny. Dodatkowo im bliżej źródła światła, tym jaśniej powinno być, a im dalej, tym ciemniej i zanikać... U Ciebie cały rękaw jest po prostu niebieski.
Detale są trochę monotonne, szara czaszka obok szarego kosturu na szarej szmacie trochę nudzi.
Ostrze kosy świetne, krew także!
Prace są udane i widać, że sporo pomysłów zostało wykorzystanych

Brakuje jednak nieco staranności, np. przy czaszkach na plecach nekromanty, są takie chlapane, tak samo jasny płaszcz pod nimi. W ogóle przy kilku elementach proponuję wyostrzyć krawędzie poprzez dokładne domalowanie i staranie się nie rozlewać farby, tylko gładsze jej nakładnie, jak np. czerwieni, która została gładziej wyprowadzona. Chyba że zamiarem jest stworzenie starej, poszarpanej szmaty to wtedy rozumiem
No i dobrze zdjęcia, tylko trochę śmieci i paprochów na nich jest (tło), można by je wymazać w PS-ie